Je PC/laptop beveiligen met een sleutel? [Review] GateKeeper 2.0

Door Luca op maandag 2 januari 2017 19:40 - Reacties (10)
Categorie: Reviews, Views: 8.867

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/box.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inleiding.jpg
Net voor het uitbrengen van deze review is er een net iets geüpdatet versie verschenen van de GateKeeper. Hierdoor heeft de sleutel een soft touch coating, een klein LED lampje, is hij 20% dunner dan mijn exemplaar en een extra sensor.

Beveiliging. De beveiliging van je persoonlijke apparaat. Lang niet iedereen zal er genoeg bij stil staan en gaat redelijk vaak uit van de goodwill van mensen. Resultaat? Genoeg mensen laten hun desktop, laptop, smartphone of tablet ontgrendeld achter met de gedachte dat er niks gebeurt. Een simpele oplossing hiervoor is door het betreffende apparaat te vergrendelen, of dat nou door middel van een vingerafdruk is, of juist met het klassieke ‘wachtwoord’.

Toch is er voor de laptops en desktops nog niet echt een alternatief hierop, we zien veelal apparaten waar de wachtwoorden of pincodes alleen werken. Hier en daar zijn er laptops de vinden met vingerafdruklezers (neem bijvoorbeeld de Macbook Pro), maar dat is in verhouding een heel erg klein percentage. En daar heeft het bedrijf Untethered Labs een antwoord op: de GateKeeper. In eerste instantie nam het bedrijf contact op met mijn vriend en medetweaker kanem0chi, maar hij verwees ze door naar mij omdat het ‘iets’ meer in mijn straatje ligt; waarvoor dank! Voor toffe Chinese producten kun je ook eens naar zijn reviews kijken.

De GateKeeper 2.0, zoals de 2 kleine benodigdheden samen ook wel worden genoemd, is een combinatie van een USB ontvanger en een sleutel die in verbinding staat met diezelfde ontvanger.
Er zijn een aantal keuzes en instellingen die je kunt maken en zetten in hoe en wanneer je computer/laptop vergrendeld wordt. De GateKeeper is verkrijgbaar voor consumenten, maar ook voor bedrijven, waarbij tevens extra software en support bij komt. Ikzelf heb het exemplaar voor de consumenten ontvangen van Untethered Labs. Dit leek mij voor de nodige Tweakers toch wel iets om het bestaan van de weten, wat immers het doel is van de reviews die ik hier op de Tweakblogs plaats.

Wel kan ik alvast vertellen dat het tof is, het goed werkt maar toch ook wel geprijsd is met het prijskaartje van $50 $44,99 (hier 2.5 versie of Amazon.de voor 2.0). Het zal lang niet voor iedereen weggelegd zijn, maar voor de geïnteresseerden (denk aan werk, open ruimtes, school, colleges et cetera) of mensen die gewoon houden van dit soort hebbedingetjes is het toch wel het overwegen waard en voegt het daadwerkelijk wat toe.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inhoudsopgave.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
 • Verbinding via: USB en Bluetooth 4.0
 • Beveiliging: AES-256-encryptie
 • Werkt op: Windows 7, 8, 8.1, 10; Mac OS X (BETA)
 • Batterijduur: 6 maanden (1 knoopcel batterij/CR2032 inbegrepen)
 • Bereik: 10 meter
 • Afmetingen: 50mm x 25mm x 6mm; 10gr
https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Unboxing.jpg

De GateKeeper komt in een klein vierkant doosje. Op de voorkant van het doosje staat wat informatie over wat het doet, een foto wat de inhoud laat zien en tevens het Untethered Labs logo. De verpakking is niet spannend maar er is toch wel wat aandacht aan besteed.

Zodra je de bovenkant van het doosje eraf haalt, zie je meteen de sleutel waar eigenlijk alles om draait op een soort kussentje liggen. Dit sleuteltje heeft een plastic behuizing, heeft een lengte van een halve pinpas en een breedte van net iets meer dan een gemiddelde duim. Aan de bovenkant zit een klein ringetje, waardoor je hem aan een sleutelbos kan hangen. Onder het witte kussentje ligt de rest van de inhoud.

What’s in the box:
 • Key (de sleutel)
 • USB lock
 • CR2032 (knoopcel) batterij
 • Sleutelhanger/draagriem
 • Snelstartgids
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/box.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/unbox.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/key.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/receiver.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Software.jpg

De GateKeeper valt in te stellen door gebruik te maken van de software die je gratis kunt downloaden op hun website (hier).

Eenmaal geïnstalleerd, zul je een redelijk overzichtelijke interface zien. Het eerste dat gedaan moet worden is de key laten verbinden met de USB receiver. Dit doe je vrij simpel door te klikken op ‘pair key’. De receiver gaat vervolgens zoeken naar de key, waarna de key ook gaat piepen en vrij vlot daarna is het verbinden geslaagd.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/pair.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/pairing.jpg

Nadat het verbinden is gelukt, moet het wachtwoord van je account ingevuld worden zodat GateKeeper de computer kan ontgrendelen. Alles wordt opgeslagen met AES256 encryptie, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld je wachtwoord of data op het apparaat. Ook kun je een eigen PIN gebruiken. Dit betekent simpelweg dat je bij bepaalde keuzes in het programma eerst je PIN moet invullen voordat je gebruik kunt maken van een specifieke optie. Wil je de manier van inloggen veranderen, dan moet je je PIN invullen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/password.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/pin.jpg

Bovenin het programma, bij ‘Settings’, kun je het signaal van de key naar de receiver zien evenals batterijlevel van de key. Je kunt je wachtwoord en PIN updaten, evenals het ontkoppelen van de key met de receiver. Onder ‘Lock Options’ kun je ervoor kiezen om de computer automatisch te laten vergrendelen wanneer de key niet dicht genoeg in de buurt is van de receiver. Ook de afstand die minimaal nodig is om de PC niet te laten vergrendelen kun je zelf aanpassen. Daarnaast nog een mogelijkheid om de PC te laten vergrendelen als je op het knopje van de key drukt.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/settings.jpg

Onder ‘Login Options’ valt de keuze te maken uit 4 mogelijkheden. De GateKeeper niet gebruiken om in te loggen (hier een uitleg waarom je dit kunt gebruiken van Qwerty-273), automatisch de PC laten ontgrendelen wanneer de GateKeeper in de buurt is van de receiver, de receiver aanraken met de GateKeeper waardoor de PC ontgrendelt wordt, of het inloggen d.m.v. het invoeren van de PIN horende bij de GateKeeper.

Onder ‘Notifications’ valt het een en ander in te stellen m.b.t. de meldingen die je wil Wanneer de key verbonden is, de batterijlevel laag wordt, de PC op het punt staat zich te vergrendelen en wanneer er updates beschikbaar zijn voor de software.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/notifications.jpg

Met de software is eigenlijk weinig mis. Alles werkt goed en simpel, geen bugs te vinden. Ook mis ik eigenlijk geen belangrijke features, het zit er allemaal wel in. De software moet tevens draaiende blijven op de achtergrond als je alles wil laten werken.

Ook qua software support lijken ze het niet bij een “One time release and never update again” te laten, zelfs bij de normale retail versies. Zo heb ik ook netjes een software update ontvangen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Ervaringen.jpg

Nu naar wellicht het belangrijkste van alles; de ervaringen. Eigenlijk gaat alles erg intuïtief. Dit begint al bij het installeren en instellen van de software, tot de rest van het gebruik. Erg gek is dat niet aangezien alles vrij rechttoe rechtaan is.

Ben je eenmaal buiten (het ingestelde) bereik van de ontvanger, met de sleutel in de broek, en het apparaat zal dan na een aantal seconden vergrendeld worden. Zoals ik eerder al aangaf, valt in de software heel simpel aan te passen hoe gevoelig deze is. Zo kan hij na een aantal meter de PC/laptop al vergrendelen, maar is ook een grotere afstand prima mogelijk.

Vervolgens het ontgrendelen. Zodra je richting je apparaat loopt en automatisch ontgrendelen is ingeschakeld, duurt het zo’n 2 a 3 seconden voordat het apparaat weer ontgrendeld wordt. Bij het ontgrendelen door de ontvanger aan te raken is dit eigenlijk even snel. Leg de sleutel zo’n 1 a 2 seconden op de ontvanger en het apparaat wordt ontgrendeld. Zelf had dit proces van mij wel iets sneller gemogen, of dat het eventueel in te stellen was ten koste van de accuraatheid. Gezien dit proces via de software gaat, zou het kunnen zijn dat ze de snelheid nog wat kunnen verbeteren. Ook kun je je apparaat nog vergrendelen door op het kleine knopje op de zijkant te drukken. Dit werkt alleen wanneer je automatisch ontgrendelen niet hebt aan staan.

De accuduur van de sleutel in combinatie met de meegeleverde batterij, die een ieder ook gewoon in een supermarkt o.i.d. kan halen, schijnt zo’n 6 maanden te zijn. Omdat ik dit logischerwijs niet heb kunnen testen, weet ik niet of dat het geval is. Ik vermoed van wel, want zo’n sleutel zal niet veel gebruiken qua stroom. Het is fijn dat er een simpele en standaard CR2032 (knoopcel) batterij in kan. Dit is immers een batterij die je overal wel kan vinden voor een erg lage prijs.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Conclusie.jpg

De GateKeeper is voor de liefhebbers een handig en toch eenvoudig snufje technologie, dat zijn taak prima weet te vervullen. Het apparaat wordt niet instant ontgrendeld, maar zal er zo’n 2 seconden over doen voordat dit gebeurt. Hier heb ik me weinig aan gestoord, want het invullen van een wachtwoord duurt bijna altijd wel wat langer. Tel daarbij op dat dit een veilig alternatief is op het oude wachtwoord of de vrij recentelijk geïntroduceerde PIN-code en je hebt een leuke combinatie.

Wel is de aanschafprijs wat aan de hogere kant, en is het puur aan een ieder om de beslissing te nemen om een aan te schaffen. Voor zij die veiligheid en privacy hoger in het vaandel hebben, of juist mensen die dit soort vernuftige dingetjes leuk vinden, is het zeker een leuke toevoeging voor bij de setup of op het werk.

Mocht je het dingetje willen aanschaffen, dan kan dat via hun eigen store voor een bedrag van $50 $44,99 of via Amazon.de voor de 2.0 versie.

Volgende: De beste <300€ laptop die je kan vinden - Chuwi Lapbook 14.1 Review 05-'17 De beste <300€ laptop die je kan vinden - Chuwi Lapbook 14.1 Review
Volgende: Mechanisch toetsenbord voor €46 met RGB verlichting – is het wat? 11-'16 Mechanisch toetsenbord voor €46 met RGB verlichting – is het wat?

Reacties


Door Tweakers user SpoekGTi, maandag 2 januari 2017 23:43

EHm wat ik mis, maar ik denk dat het voor de hand is.

Wat doet de software als de dongle er niet in zit? Locked hij hem dan ook automatisch?

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 3 januari 2017 08:59

SpoekGTi schreef op maandag 2 januari 2017 @ 23:43:
EHm wat ik mis, maar ik denk dat het voor de hand is.

Wat doet de software als de dongle er niet in zit? Locked hij hem dan ook automatisch?
daar ben ik ook erg benieuwd naar, en tegelijk ook vrij 'bang voor' want wil je echt je laptop aan een kensington lock achterlaten zodat grappenmakers je usbstick kunnen jatten zodat jij ook je laptop niet meer in komt... en als je dit op iets 'professionelere manier' wilt toepassen in bijv een bedrijf... dan zou ik liever zien dat zoiets geintergreerd kan worden in je pc kast of aan je monitor. ik zou me kunnen voorstellen dat ik dit zou gebruiken als het direct op een usb-header in mijn kast geprikt kon worden... maar zoals beschreven lijkt het me meer een risicofactor dan een nuttige uitbreiding.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2017 09:02]


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 3 januari 2017 08:59

OOPS! dubbelpost mod maar weg...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2017 09:03]


Door Tweakers user Qwerty-273, dinsdag 3 januari 2017 12:05

Onder ‘Login Options’ valt de keuze te maken uit 4 mogelijkheden. De GateKeeper niet gebruiken om in te loggen (waarom?)
Het idee achter die optie zal zijn dat je de GateKeeper alleen gebruikt om de device the locken wanneer je keyfob buitenbereik bent. Hierdoor hoef je dus niet je wachtwoord in te geven in de GateKeeper software - of elke keer te updaten wanneer je je wachtwoord moet aanpassen aan de Windows kant. Je wachtwoord is dan nog steeds je primaire authenticatie. Een derde persoon kan dan niet je keyfob gebruiken om te authenticeren als jezelf. Als je keyfob dan buitenbereik is, kan je wel inloggen met het juiste wachtwoord, alleen zal direct daarna de device zich weer locken.

en:

Q. What happens if the USB dongle is pulled out?
A. If your GateKeeper is currently connected and active, pulling out the USB dongle will lock your computer.

Door Tweakers user Pinky-H9, dinsdag 3 januari 2017 14:48

En dus simpel progje en BT connectie met je telefoon doet exact hetzelfde .....
http://btprox.sourceforge.net/

Door Tweakers user kanem0chi, dinsdag 3 januari 2017 14:50

Yep, ik zie dat dit veel meer in jouw straatje ligt dan die van mij :) Goede review en veel plezier met je gadget!

En uiteraard nice van je om mij te bedanken in je tekst :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2017 14:52]


Door Tweakers user MaD_co, dinsdag 3 januari 2017 15:35

i-chat schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 08:59:
[...]
daar ben ik ook erg benieuwd naar, en tegelijk ook vrij 'bang voor' want wil je echt je laptop aan een kensington lock achterlaten zodat grappenmakers je usbstick kunnen jatten zodat jij ook je laptop niet meer in komt... en als je dit op iets 'professionelere manier' wilt toepassen in bijv een bedrijf... dan zou ik liever zien dat zoiets geintergreerd kan worden in je pc kast of aan je monitor. ik zou me kunnen voorstellen dat ik dit zou gebruiken als het direct op een usb-header in mijn kast geprikt kon worden... maar zoals beschreven lijkt het me meer een risicofactor dan een nuttige uitbreiding.
Ik verwacht dat dit net zo werkt als op de meeste smartphones met vingerafdrukscanner,
Hierbij kun je ook een alternatief wachtwoord ingeven, stel je snijd je vinger er per ongeluk af ;)

dus als de usb er niet inzit dat je dan het windows password veld moet gebruiken

Door Tweakers user Luca, dinsdag 3 januari 2017 16:31

SpoekGTi schreef op maandag 2 januari 2017 @ 23:43:
EHm wat ik mis, maar ik denk dat het voor de hand is.

Wat doet de software als de dongle er niet in zit? Locked hij hem dan ook automatisch?
Na zo'n 2 seconden zal Windows zichzelf vergrendelen. Om vervolgens weer in te loggen, zul je dan de dongle er weer in moeten stoppen, of het wachtwoord van je account (niet de PIN van de GateKeeper) invullen.
i-chat schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 08:59:
[...]
daar ben ik ook erg benieuwd naar, en tegelijk ook vrij 'bang voor' want wil je echt je laptop aan een kensington lock achterlaten zodat grappenmakers je usbstick kunnen jatten zodat jij ook je laptop niet meer in komt...
Je kunt altijd, als 'redmiddel', nog gebruik maken van het wachtwoord van je eigen account. :) Het is dus niet zo dat je je eigen PC niet meer in kan komen zodra de ontvanger eruit wordt gehaald.
Qwerty-273 schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 12:05:
[...]

Het idee achter die optie zal zijn dat je de GateKeeper alleen gebruikt om de device the locken wanneer je keyfob buitenbereik bent. Hierdoor hoef je dus niet je wachtwoord in te geven in de GateKeeper software - of elke keer te updaten wanneer je je wachtwoord moet aanpassen aan de Windows kant. Je wachtwoord is dan nog steeds je primaire authenticatie. Een derde persoon kan dan niet je keyfob gebruiken om te authenticeren als jezelf. Als je keyfob dan buitenbereik is, kan je wel inloggen met het juiste wachtwoord, alleen zal direct daarna de device zich weer locken.
Makes sense! Vriendelijk bedankt voor je uitleg. Ik zal het even toevoegen :)
Pinky-H9 schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 14:48:
En dus simpel progje en BT connectie met je telefoon doet exact hetzelfde .....
http://btprox.sourceforge.net/
Dat is inderdaad ook een manier om het te doen. Voor ieder wat wils dus!
kanem0chi schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 14:50:
Yep, ik zie dat dit veel meer in jouw straatje ligt dan die van mij :) Goede review en veel plezier met je gadget!

En uiteraard nice van je om mij te bedanken in je tekst :)
Thanks Martijn! Jij verdiende ook even een vermelding natuurlijk.
MaD_co schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 15:35:
[...]


Ik verwacht dat dit net zo werkt als op de meeste smartphones met vingerafdrukscanner,
Hierbij kun je ook een alternatief wachtwoord ingeven, stel je snijd je vinger er per ongeluk af ;)

dus als de usb er niet inzit dat je dan het windows password veld moet gebruiken
Exactly! Je zult dus hoe dan ook weer kunnen inloggen, maar dan wel zonder de ontvanger. ;)

Door Tweakers user indigo79, woensdag 4 januari 2017 10:52

Ik gebruik op mijn laptop (Debian GNU/Linux) al jaren BlueProximity https://sourceforge.net/projects/blueproximity/ in combinatie met mijn telefoon. Werkt als een zonnetje, dus ik kan me voorstellen dat het wel handig kan zijn.

Kan je de sleutelhanger ook gewoon pairen met de ingebouwde Bluetooth transceiver in je laptop? Want een USB poort opofferen (met ook de ongemakken om je laptop daarmee in een sleeve te steken en het risico dat een of andere grapjas dat eens meepikt) voor functionaliteit die eigenlijk ook gewoon ingebouwd zit, is een beetje onzinnig.

Door Tweakers user Luca, woensdag 4 januari 2017 13:43

indigo79 schreef op woensdag 4 januari 2017 @ 10:52:
Ik gebruik op mijn laptop (Debian GNU/Linux) al jaren BlueProximity https://sourceforge.net/projects/blueproximity/ in combinatie met mijn telefoon. Werkt als een zonnetje, dus ik kan me voorstellen dat het wel handig kan zijn.

Kan je de sleutelhanger ook gewoon pairen met de ingebouwde Bluetooth transceiver in je laptop? Want een USB poort opofferen (met ook de ongemakken om je laptop daarmee in een sleeve te steken en het risico dat een of andere grapjas dat eens meepikt) voor functionaliteit die eigenlijk ook gewoon ingebouwd zit, is een beetje onzinnig.
Heel tof! Ga ik zeker bewaren. :)

En ik heb het voor je geprobeerd. Resultaat: Je krijgt de melding dat de USB dongle in de poort moet zitten. Dat werkt helaas dus niet..

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.