De beste <300€ laptop die je kan vinden - Chuwi Lapbook 14.1 Review

Door Luca op maandag 1 mei 2017 12:10 - Reacties (41)
Categorie: Reviews, Views: 13.255

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-front3.jpg

Stemmen op deze review mag en kan hier: Klik

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inleiding.jpg
Slechts 236 euro voor een fanless laptop met een 14” full HD én mat IPS scherm, een compacte en lichte (1.7kg) behuizing met dunne randen, een vrij nieuwe Intel Apollo Lake Celeron N3450 processor, 4GB RAM, Windows 10 voor-geïnstalleerd, 64GB opslagruimte en een 9000mAh batterij? Het moet niet gekker worden, en toch is het echt zo: de Chuwi Lapbook 14.1 is hoogstwaarschijnlijk dé #1 bang-for-the-buck laptop die je momenteel kan vinden. Ik heb, zoals ik vaak op mijn blog probeer te doen, een weer interessant en vooral betaalbaar apparaat voor jullie.

Het merk Chuwi zal voor velen nog steeds niet erg bekend in de oren klinken, al geldt dat wellicht iets minder bij de China-shoppers onder ons. Het merk brengt namelijk tablets, convertibles, mini PC’s en wat andere accessoires op de markt voor de welbekende en daarbij horende Chinese prijzen; ver onder de Westerse prijzen.

Niet zolang geleden kondigde het merk aan dat er 2 nieuwe laptops aankwamen, dit was een 15,6” model (klik) en een 14,1” model. Gezien het 14,1” model het meest interessante model is door de specificaties, heb ik met Banggood kunnen regelen dat ik de laptop eens onder de loep ga nemen door er een uitgebreide review over te schrijven voor de geïnteresseerden. Het voornamelijke verschil tussen het 15,6" en 14,1" model is dat het 14,1" model over een nieuwere en behoorlijk snellere + zuinigere CPU beschikt en dat deze een goed IPS paneel heeft in tegenstelling tot het mindere TN-paneel van de 15,6" laptop.

Mocht de interesse nu al zo groot zijn dan je hem wil aanschaffen, dan kan je hem hier bijvoorbeeld halen. Voor zover ik kan zien, zijn er niet veel resellers en bij Banggood zit alles vaak wel snor, ook qua prijzen, garantie en klantenservice.

De gebruikte product-hyperlink(s) bevat een referral-code.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inhoudsopgave.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/lapbook14specs.png

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Unboxing.jpg
Chuwi lijkt wederom te gaan voor de aanpak waarmee ze het meeste besparen: standaard kartonnen dozen om de laptop heen in plaats van een fancy uiterlijk. Banggood leverde hem overigens zonder deze doos zodat ze wat gewicht van het totaalpakket konden afsnoepen. Ikzelf heb daar geen moeite mee, maar dat is heel persoonlijk uiteraard.

Erg speciaal is de inhoud overigens niet:
  • De laptop
  • De oplader
https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/EersteIndruk.jpg
Allereerst zal opvallen hoe wit de behuizing eigenlijk is. In de laptopwereld zijn we vooral zwarte, grijze of zilveren laptops gewend. Chuwi besluit echter voor een andere aanpak te gaan en levert de laptop in een fel witte kleur. Deze behuizing is overigens niet van aluminium gemaakt, maar van plastic met een geribbelde textuur waardoor de laptop vrij goed vasthoudt in de handen. Het zal niet de meest luxueus ogende laptop zijn, maar voor de prijs oogt hij nog verassend goed en is de bouwkwaliteit zelfs best wel behoorlijk.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back.jpg
Chuwi is niet erg rijkelijk om gegaan met de keuze voor poorten: Aan de linkerkant van de laptop zit de DC-in poort, een USB 3.0 poort en een HDMI poort. De rechterkant geeft je nog een USB 2.0 poort, een 3.5mm koptelefoon aansluiting en – jawel – een microSD slot. Helaas dus niet veel USB-poorten, dus je zult of een hub moeten gebruiken, een bluetooth muis hebben of andere manieren om veel apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Ook was een USB Type-C aansluiting, bijvoorbeeld voor laden, natuurlijk een leuke aanwinst geweest. Voor €236 mogen we echter niet teveel klagen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-ports1.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-ports2.jpg

De laptop opengeklapt en de bezels (randen om het scherm) vallen mij vooral op; deze zijn vrij smal. De Lapbook 14.1 komt zoals zijn naam doet vermoeden met een 14,1” scherm en door vervolgens ook nog dunnere schermranden te bruiken, oogt het vooral lekker compact. Van mij hadden ze de hele voorkant mogen bedekken met glas (zoals de Macbooks) maar dat zal waarschijnlijk voor een hogere prijs gezorgd hebben en echt een toegevoegde waarde is dat ook niet.

Het scherm is zoals eerder gezegd een mat full HD IPS-scherm, waardoor de kleuren mooi en levendig ogen en het scherm vooral betere kijkhoeken heeft dan TN-panelen - welke vooral gebruikelijk zijn in deze prijscategorie. Dit onderwerp bespreek ik verderop in de review nog meer en meer gedetailleerd.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Toetsenbord.jpg

Het toetsenbord lijkt wat te zijn geïnspireerd op een apparaat als de Macbook, maar dan natuurlijk op een iets goedkoper ogende manier. De zwarte toetsen liggen flink wat hoger waardoor ze meer kracht vereisen om ingedrukt te worden.

Het toetsenbord is an sich best prima, hoewel de toetsen niet zo hoog hadden hoeven zijn naar mijn mening. Wel typt alles lekker vlot, is de feedback meer dan in orde en voelt alles stevig aan. Stevig druk zetten op het midden van het toetsenbord resulteert niet in heel veel buiging in de behuizing, wat wederom de eerder genoemde bouwkwaliteit wat onderbouwt.

Jammer genoeg is er geen backlight aanwezig voor bijvoorbeeld in het donker. Nu is zo’n eis dan ook wel vrij bizar bij zo’n goedkope laptop, maar het had de boel wel écht afgemaakt: De Lapbook 14.1 is namelijk behoorlijk compleet en een verlicht toetsenbord had het écht geniaal gemaakt. Jammer maar begrijpelijk. Wie weet in een volgend model.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-keyboard.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-keyboard-left.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-keyboard-right.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/keyboard-height.jpg

Een wat groter minpunt aan het toetsenbord is dat de aan/uit-knop op de plaats zit van backspace/delete. Dit is bijzonder irritant naar mijn mening, omdat ik te vaak heb gehad dat ik even een tekst wilde weghalen en vervolgens de computer afsloot doordat ik op de verkeerde knop drukte. Dit valt echter op lossen op en je hebt daarin 2 opties: Schakel de aan/uit-knop uit via de Windows Instellingen, of gebruik een key-remapping tool om de knop een andere taak te geven. Ook moeten helaas de schermhelderheidknoppen ontbreken, waardoor je de schermhelderheid via Energiebeheer zal moeten aanpassen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/keyboard-delete.jpg

Chuwi heeft ons helaas geen ruime keuzen gegeven wat betreft aansluitmogelijkheden: Aan de linkerkant van de laptop zit de DC-in poort, een USB 3.0 poort en een HDMI poort. De rechterkant geeft je nog een USB 2.0 poort, een 3.5mm koptelefoon aansluiting en – jawel – een microSD slot. Helaas dus niet veel USB-poorten, dus je zult of een hub moeten gebruiken, een bluetooth muis hebben of andere manieren om veel apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Ook was een USB Type-C aansluiting, bijvoorbeeld voor laden, natuurlijk een leuke aanwinst geweest. Voor €236 mogen we echter niet teveel klagen. Er zijn natuurlijk ook 2 microfoons en een webcam aanwezig voor bij het videobellen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Scherm.jpg
Waarschijnlijk het meest interessante aan de Lapbook 14.1 mag wel het scherm zijn. Door de combinatie van het scherm, het 4GB werkgeheugen en de prijs natuurlijk, heeft de Lapbook eigenlijk geen concurrenten op dit vlak. Er zijn een paar Windows 10-laptops in de Pricewatch die in de buurt komen, maar deze beschikken over slechts 2 GB werkgeheugen en een oudere én tragere processor. Zoals ik al eerder aanhaalde: dit is een koopje.

De IPS techniek staat bekend om haar levendige kleuren, meestal hogere helderheid en goede kijkhoeken, iets wat de meeste budget laptops juist niet hebben doordat veel juist gebruik maken van goedkope TN-panelen. De Lapbook 14.1 is hierin dan ook een uitzondering. Niet alleen is de laptop een van de weinige laptops met zo’n scherm in het prijssegment, maar ook is het scherm nog eens een best wel aardig scherm voor het geld. Neem daarnaast nog eens de vrije dunne schermranden en je hebt toch een best aardig totaalplaatje zo op het eerste gezicht.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-screen.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
The good
Mocht je komen van een TN-paneel, dan is deze laptop een aardige upgrade wat betreft het scherm. Allereerst zullen de zwartwaarden het meest indrukwekkende gedeelte zijn: deze zijn behoorlijk goed en zwart nijgt daardoor ook echt redelijk naar zwart in plaats van die bekende grijze gloed. Het statische contrast schijnt rond zo’n 1100:1 te zitten volgen Anandtech en ik kan beamen dat het statische contrast inderdaad prima is, vooral voor zo’n goedkope laptop.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-front.jpg

De witwaarden worden ook vrij aardig weergegeven, al is de geeltint wel licht aanwezig. Daarentegen is het niet zo blauw als veel vergelijkbare of zelfs duurdere laptops, iets wat ikzelf als een groot pluspunt beschouw. De witwaarden zou je zelf wat kunnen aanpassen naar wens door Windows’ eigen ingebouwde kalibratiemethode te gebruiken.

De kijkhoeken zijn oké, maar ook niet geweldig. Dit komt vooral door de wat lagere helderheid (lees het kopje hieronder). Gelukkig geen enorme kleurverschuivingen zoals bij TN-panelen, maar door de matte coating over het scherm heen daalt de helderheid lichtelijk wanneer je vanuit een wat schevere hoek kijkt.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-screen-side.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-screen-top.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
The bad?
Waar de prestaties echter minder zijn, is vooral in het gebied van de schermhelderheid. Dit scherm kan niet erg fel en dat vond ik wel even wennen, vooral omdat mijn studielaptop toch wel een stukje hoger kan. Zonder de speciale tools is het (helaas..) lastig om de schermhelderheid zelf te meten. Wel heeft Anandtech ook dit gemeten en kwamen ze uit op slechts 207.50 nits. Zoals ik al zei: dat is niet erg hoog. Voor binnenshuis gebruik volstaat dat natuurlijk wel, zolang je maar niet met felle lichten erop gaat schijnen. Om diezelfde reden zal je buitenshuis wel wat problemen gaan ondervinden. De oorzaak van de lage helderheid schijnt hoogstwaarschijnlijk te liggen aan een goedkopere backlight om de kosten wat te drukken en ook de aanwezigheid van de matte coating over het scherm speelt een rol.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-front2.jpg

De gammawaarden lijden daar namelijk ook wat onder: het scherm blijkt zo’n 60% van de sRGB kleurruimte te halen. Dit klinkt verschrikkelijk beroerd, maar voor een laptop als deze zal je daar waarschijnlijk weinig last van hebben. De laptop is niet voor de professionele grafisch vormgever/videobewerker en zal voor de standaard gebruiker/tweaker/student/liefhebber zeker wel voldoen. Ikzelf ben wel iemand van pixels en kleuren en stoorde me er eigenlijk niet aan. Dat moet goed komen dus.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Software.jpg
Niks nieuws
De Chuwi Lapbook 14.1 wordt geleverd met een geactiveerde Windows 10 Home. Windows 10 draait ook op lower-end apparaten meer dan snel genoeg en met deze laptop is dat niet anders. Voordat je aan de slag kan gaan met de laptop, moet je de gebruikelijke Windows 10 installatie even doen: een account aanmaken en wat instellingen goed zetten en ready to go.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Vrije ruimte na installatie
Eenmaal alles ingesteld, geüpdatet en geïnstalleerd en je hebt van de 64 GB nog zo’n 36GB over. Dit is wel wat krapjes, maar voor de niet veeleisende gebruiker volstaat het. Mocht je het willen, dan kan je zelf een extra M.2 SATA SSD installeren (en als boot-schijf laten dienen) door de laptop van onderen open te maken. Dit gaat zeer makkelijk en gaat als volgt:
  • 1. Maak de onderkant open door alle schroefjes los te halen
  • 2. Haal de meest rechter schroef van de ijzeren beugel eraf en verplaats deze 1 gaatje verder naar links zodat de SSD ruimte krijgt
  • 3. Schuif de SSD in de connector and you’re done!
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-overview.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-bracket.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-connector.jpg

Vooral de optie om zelf een SSD toe te voegen maakt de Lapbook 14.1 toch wel bijzonder interessant. Het lijkt erop dat Chuwi alles eruit wil halen om hem zo interessant mogelijk te maken. Mocht je dus niet genoeg hebben aan het ingebouwde 64GB eMMC opslaggeheugen, dan kun je dit zelf nog eens uitbreiden met een grotere, eigen SSD. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van het microSD-slot om op die manier wat meer (vaak wel trager) opslagruimte te krijgen.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Opstartsnelheid
Aangezien de laptop niet gebruik maakt van een SSD, is de opstartsnelheid wat lager dan mogelijk is. Mocht je gebruik maken van een SSD, dan kun je rekening houden met de standaard 8-10 seconden. Normale HDD’s en ook eMMC geheugen is wat trager en de Chuwi doet er dan 28 seconden over. Niet erg traag alleen natuurlijk ook geen SSD performance, maar zo vaak doe je hem nou ook niet aan/uit. Tijdens dagelijks gebruik is het gewoon prima te doen.

Meegeleverde programma’s?
Niks, nopes, nada. De Chuwi Lapbook 14.1 komt niet met extra geïnstalleerde spyware software. Het is echt vanilla Windows 10 Home zoals Microsoft dat serveert naar de consument. Ikzelf kan dit waarderen omdat je nog wel eens horrorverhalen hoort over die goedkope, gekke Chinese apparaten vol met spyware of wat vage processen in de achtergrond. Ik heb het even goed in de gaten gehouden en gecontroleerd, en het is er toch echt vrij van. Mocht je het niet vertrouwen, dan staat het je natuurlijk vrij om hier zelf mee aan de bak te gaan.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/lapbook-installed.jpg

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Prestaties.jpg
The moment of truth; hoe presteert dit ding nou eigenlijk? Aan boord is niet de meest krachtige hardware aanwezig, maar de quad-core Intel Celeron N3450 CPU, welke draait op 1,1GHz met een max. van 2,2GHz, doet het ook echt niet verkeerd. De processor is van de Apollo Lake generatie, welke in 2016 op de markt kwam. De CPU heeft geen actieve of passieve ventilator, dus de laptop is en blijft stil, ook onder heavy load. Door de lage TDP van slechts 6 watt is het ook nog eens een bijzonder zuinig ding, wat ook komt door de aanwezigheid van een processor gemaakt op een kleiner procedé van slechts 14nm. Daarnaast wordt de CPU bijgestaan door de Intel HD Graphics 500, welke tot aan 700 MHz kan aantikken. Tevens beschikt de laptop dus over 4GB RAM, wat helaas niet uit te breiden is. Wel is het voor de meeste taken meer dan voldoende, al krijgt 8GB vandaag de dag nog wel eens de voorkeur.

Tweaker kvaruni verwoordde het beter dan ik zou kunnen, dus hier een quote van zijn bericht:
"De Apollo Lake processor mag dan wel geen snelheidsmonster zijn, maar heeft toch wel behoorlijk wat trucjes aan boord. De Gen9 GPU (zoals uit de Skylake processors) kan bijvoorbeeld hardwarematig H.264 en H.265 encoden in hoge kwaliteit en in hoge snelheid. Gooi je er dus Handbrake op dan kan je heel makkelijk en heel snel videomateriaal omzetten."
Dagelijkse ervaringen met de laptop leiden ertoe dat ik kan concluderen dat het een vrij vlotte laptop is. Nu merk je dat je niet op een snelle SSD zit, door de aanwezigheid van het eMMC is het allemaal iets minder vlot. Wel is het vrij snel eMMC geheugen, de snelheden gaat bij lezen over de 200 MB/s. Hierover later meer bij de benchmarks.

Openen van programma’s gaat snel genoeg en is niet zo tergend traag als een standaard 5400rpm schijf van veel budget laptops. Chrome opent snel – evenals de webpagina’s -, Microsoft Word/Excel doet het zoals altijd keurig en ook programma’s als Adobe Photoshop CC stellen niet teleur. Want ja, de Lapbook 14.1 kan ook prima Photoshop draaien, zolang je de projecten maar niet te groot maakt. Veel lagen, grote bestanden of processen tegelijkertijd laten draaien en je krijgt de CPU wel snel op zijn knieën. Voor de standaard taken als wat foto’s verkleinen, kleuren te verbeteren en andere relatief lichte fratsen, kom je weinig problemen tegen. Bij zwaardere taken duurt alles logischerwijs wat langer, wellicht langer dan je gewend bent. Dit immers door de niet erg krachtige hardware.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Benchmarks.jpg

Zoals eerder aangehaald, is er eMMC opslaggeheugen aanwezig wat voor zijn doen vrij snel is. De gemiddelde SSD zit al gauw op 450 MB/s schrijven en lezen, een HDD doet dat vaak rond de 120 MB/s en eMMC geheugen varieert van 70 tot en met 200 MB/s. Een test geeft de volgende resultaten.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/lapbook-cdm.jpg

Voor eMMC geheugen is dat dus een zeer keurige prestatie. Vooral het vrij snelle lezen zorgt ervoor dat de programma’s vrij responsief zijn. Veel data schrijven en je zal merken dat de snelheid wel in kakt.

Tweaker alesandro_46 heeft mij nog eens voorzien van extra benchmarks, wat ook de resultaten van o.a. een SSD en het microSD slot laat zien.

Kingspec SSD
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-kingspecssd.png

Crucial M4 SSD (USB 3.0)
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-crucialm4usb30.png

Crucial M4 SSD (USB 2.0)
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-crucialm4usb20.png

MicroSD kaart SanDisk 16 GB (USB 3.0)
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-microsdcard30.png

MicroSD kaart SanDisk 16 GB
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-microsdcard.png
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
CINEBENCH
http://techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/cinebench-cpu.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/cinebench-cpu-single.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/cinebench-mpratio.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/cinebench-opengl.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
3DMark
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/3dmark-cloudgate.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/3dmark-firestrike.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Stress-test
Een stress-test laten draaien zorgt ervoor dat de temperatuur van de CPU toch wel flink omhoog schiet. Doordat de laptop fanless is, en de CPU dus ook niet gekoeld wordt door een actieve/passieve koeler, liggen de temperaturen sowieso al wat hoger dan normaal.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/stresstest.jpg

Een blik op de interne verzorging van de koeling laat zien dat Chuwi voor een goedkope manier heeft gekozen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-cooling.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-cpucooling.jpg

Mocht je willen genieten van deze laptop, maar wil je hem toch wat ‘zwaarder’ belasten, dan is er een YouTube tutorial welke je hierbij kan helpen. Wederom op een goedkope manier natuurlijk, wel zo Hollands hè.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Webcam.jpg

Ook de webcam is present, een webcam met maar liefst….. 2 MP! Oftewel: Niet teveel van verwachten, voor het sporadisch videobellen is het leuk dat het er is. Het beeld bevat behoorlijk wat ruis, heeft niet erg veel detail (lage resolutie..) en daarmee zeg je het ook wel. Overigens zijn er 2 microfoons aanwezig voor noise cancellation, wat dan wel weer een plusje is.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Geluid.jpg

De laptop komt met 2 kleine speakers aan de onderkant. Ook hier geldt eigenlijk hetzelfde: voor de speakers moet je het niet doen. Chuwi heeft ergens wat knaken moeten besparen en dat is het geval bij de speakers.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-overview2.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-speakers.jpg

Het volume kan niet erg hoog en er is amper bass te horen. Voor af en toe wat multimedia volstaat het, maar het is niet een topper wat dat betreft. Dan zou je toch echt even moeten kijken naar een extern speakertje.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Batterij.jpg

De Lapbook 14.1 komt met een 9000mAh (45Wh) batterij, wat een vrij aardige grootte is. De hardware binnenin is vrij low-powered, dus mag je toch een redelijke accuduur verwachten. Mijn ervaringen met de accuduur zijn best goed te noemen, maar er is zeker nog ruimte voor verbeteringen.

Door de relatief energiezuinige hardware had ik hoge verwachtingen. De werkelijkheid is dat die niet helemaal werden waargemaakt, maar het stelde ook niet teleur. Ikzelf had wel rekening gehouden met zo’n 8 a 10 uur lang kunnen browsen en wat andere lichte taken als tekstverwerken en dergelijke op 70-100% helderheid. Echter, dergelijke gebruik resulteerde in een accuduur van zo’n 5 a 6 uur. Naar mijn mening hadden ze hier toch wel wat meer uit kunnen/mogen halen, maar is het voor het dagelijks gebruik – voor de meeste mensen – toch wel méér dan genoeg lijkt mij.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/battery/battery-regular.png

Ook wanneer je meerdere films besluit te gaan kijken op zo’n 75% helderheid scoort de Lapbook iets lager dan verwacht. Waar tijden van zo’n 8 uur niet raar zijn om tegen te komen, zit de werkelijke tijd er toch wel redelijk onder met zo’n 6,5 uur. Wederom, dit is natuurlijk een prima score, maar er had meer uit gehaald kunnen worden.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/battery/battery-movies.png

Tijdens zwaardere load kun je rekening houden met zo’n 2,5 a 3 uur accuduur, wat vrij normaal is tegenwoordig. Ook is de laptop, en al helemaal de hardware, natuurlijk niet gemaakt voor zwaar gebruik.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Opladen.jpg

De Lapbook 14.1 wordt geleverd met een oplader welke de batterij voorziet van stroom met 12V/2A.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/battery/battery-charging.png

Dit is een niet heel spannende score aangezien er tegenwoordig laptops zijn die het in anderhalf uur doen. Desondanks is het zeker niet slecht.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Verbindingen.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
WiFi
Logischerwijs kan de Lapbook 14.1 verbinding maken met WiFi. Duidelijker gezegd: hij kan verbinding maken met zowel 2,4GHz als 5GHz netwerken. Nog duidelijker gezegd: Er zit een dual-band netwerk adapter in welke afkomstig is van Intel zelf. Het betreft de Intel Dual Band Wireless-AC 3165 adapter.

Door de aanwezigheid van deze adapter heb ik eigenlijk geen negatieve ervaringen hiermee. De verbindingen zijn zeer vlot gelegd en blijven stabiel.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/wifi-speedtest.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Geen ethernet-poort
Helaas, helaas. Voor de mensen die gebruik maken van een UTP-kabel: slecht nieuws, er is geen poort aanwezig om deze in te stoppen. Mocht je dit belangrijk vinden, dan zou je een USB 3.0 -> ethernet-poort verloop kunnen aanschaffen ook vanuit China. Wil je dan ook meteen extra USB-poorten, dan zijn hier wat keuzes voor je: https://www.banggood.com/search/usb-hub-network.html.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Bluetooth
De Bluetooth ondersteuning van de laptop gaat tot en met Bluetooth 4.2. Ook hiervoor geldt hetzelfde als bij wifi: de verbindingen worden snel gelegd en blijven ook stabiel, dus geen haperingen.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Conclusie.jpg

Indrukwekkend, dat is het woord waarmee je alles samenvat. Veel waar voor je geld. Alleen al het IPS-scherm maakt het een bijzonder interessant ding. En daarnaast zorgt de gehele samenhang van de overige best capabele componenten ervoor dat het een echte bang-for-the-buck laptop is. Als je een lekker goedkope laptop wil waarmee je gewoon wat wil browsen, wat wil tekstverwerken, foto’s wil bewerken of video’s kijken en dat eventueel onderweg; dit is hem. Dit is de laptop die je zoekt.

Heeft de Lapbook 14.1 dan ook minpunten? Uiteraard. Er moeten wat concessies gemaakt worden om een laptop zo scherp op de markt te zetten. De lagere helderheid is jammer, evenals de kleine details van het toetsenbord. Ook waren 2 extra USB 3.0 poorten een gewaardeerde toevoeging geweest. De accuduur is niet slecht, en is zelfs vrij goed, maar Chuwi had dit nog wel wat beter kunnen krijgen.


Waardeer je deze review, zou je meer willen zien en wil je dit ergens kwijt? Stem dan op mij door op het plaatje hieronder te klikken en een reactie achter te laten in het desbetreffende topic.. Iedere stem waardeer ik enorm! :)
https://i.imgur.com/UQfiOHy.png

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Dank.jpg
Heel erg bedankt voor het lezen van de review mocht je alles gelezen hebben. Mocht er nog iets zijn dat je mist, laat het me weten! Ik zal het proberen toe te voegen, en waar nodig/mogelijk proberen te testen.

In geval van spelfouten e.d. zou ik het waarderen om deze via een PB te melden.

Volgende: Premium ogende budget smartphones dankzij de Chinezen - UMIDIGI C Note eerste indruk 05-'17 Premium ogende budget smartphones dankzij de Chinezen - UMIDIGI C Note eerste indruk
Volgende: Je PC/laptop beveiligen met een sleutel? [Review] GateKeeper 2.0 01-'17 Je PC/laptop beveiligen met een sleutel? [Review] GateKeeper 2.0

Reacties


Door Tweakers user GrooV, maandag 1 mei 2017 12:22

Is de 15" variant het zelfde?

Door Tweakers user Luca, maandag 1 mei 2017 12:23

GrooV schreef op maandag 1 mei 2017 @ 12:22:
Is de 15" variant het zelfde?
Nopes! Die heeft een tragere CPU en volgens mij ook geen IPS scherm. ;)

Door Tweakers user puntje013, maandag 1 mei 2017 12:27

Hij komt met een geactiveerde versie van Windows, maar is het een legaal geactiveerde of een versie die met een keygen geactiveerd is?
Met andere woorden, kan ik hem volledig leeggooien en met een bijgeleverde originele key weer opnieuw installeren?

Door Tweakers user Luca, maandag 1 mei 2017 12:37

puntje013 schreef op maandag 1 mei 2017 @ 12:27:
Hij komt met een geactiveerde versie van Windows, maar is het een legaal geactiveerde of een versie die met een keygen geactiveerd is?
Met andere woorden, kan ik hem volledig leeggooien en met een bijgeleverde originele key weer opnieuw installeren?
Daar zal ik later vandaag even op terug komen. Iets staat me bij dat het een OEM versie betreft, maar dat durf ik niet te claimen omdat het me vaag bij staat. :)

Ik ben in ieder geval geen fishy processen tegengekomen e.d.

[Reactie gewijzigd op maandag 1 mei 2017 12:39]


Door Tweakers user auto660, maandag 1 mei 2017 13:18

Mooie review! Ik heb alleen 1 opmerking. Bij de grafieken van de accuduur staat [lager is beter], moet dat niet [hoger is beter] zijn?

Door Tweakers user Luca, maandag 1 mei 2017 13:20

auto660 schreef op maandag 1 mei 2017 @ 13:18:
Mooie review! Ik heb alleen 1 opmerking. Bij de grafieken van de accuduur staat [lager is beter], moet dat niet [hoger is beter] zijn?
Thanks! :)

Nogmaals dank; wat je zegt klopt inderdaad. Ik ga het z.s.m. aanpassen. :)

Edit: Aangepast. CTRL + F5 mocht de cache nog geladen zijn.

[Reactie gewijzigd op maandag 1 mei 2017 13:25]


Door Tweakers user Napsju, maandag 1 mei 2017 14:26

'Verdwijnt' de microSD kaart met een soort kliksysteem, of blijft deze uit steken?

Door Tweakers user Leader98, maandag 1 mei 2017 14:46

Mooie review!

Hoe meet je hoe lang de accu meegaat?

Door Tweakers user Kecin, maandag 1 mei 2017 15:59

Mooie review zeg!

Door Tweakers user Wildfire, maandag 1 mei 2017 22:32

puntje013 schreef op maandag 1 mei 2017 @ 12:27:
Hij komt met een geactiveerde versie van Windows, maar is het een legaal geactiveerde of een versie die met een keygen geactiveerd is?
Met andere woorden, kan ik hem volledig leeggooien en met een bijgeleverde originele key weer opnieuw installeren?
Ik kan je melden dat bij mijn Chuwi HiBook Pro 2 (een 10 inch tablet met dualboot Windows 10 en Android, alhoewel ik Android er meteen vanaf gemikt heb) ik m'n eigen Windows 10 ISO kon installeren en die was meteen netjes geactiveerd. Ik neem aan dat het dus bij andere tablets/laptops van Chuwi hetzelfde zal zijn :)

Grappig dat mijn 10 inch Chuwi tablet wel USB-C heeft, een hoge schermhelderheid (voor zover ik dat kan beoordelen, is puur op het oog) èn het toetsenbordje (los bestelbaar) heeft gelukkig wel een backlight :)

BTW: De Chuwi HiBook Pro 2 --> http://en.chuwi.com/product/items/chuwi-hibook-pro.html

Ook via BangGood verkregen trouwens. Prima spul :)

[Reactie gewijzigd op maandag 1 mei 2017 22:38]


Door Tweakers user Luca, maandag 1 mei 2017 22:33

Napsju schreef op maandag 1 mei 2017 @ 14:26:
'Verdwijnt' de microSD kaart met een soort kliksysteem, of blijft deze uit steken?
Hij verdwijnt inderdaad met dat kliksysteem. Een beetje op deze manier.
Leader98 schreef op maandag 1 mei 2017 @ 14:46:
Mooie review!

Hoe meet je hoe lang de accu meegaat?
Thanks! :) De gegevens hou ik bij met BatteryBar Pro, erg fijn programmaatje.
Ik dank u! :D

Door Tweakers user Boogie, dinsdag 2 mei 2017 00:18

..dit was een 15,6” model (klik) en een 14,1” model. Gezien het 14,1” model het meest interessante model is door de specificaties....
Kan je aangeven wat de 14.1 boven de 15.6 plaatst in jouw ogen? Dat is niet heel duidelijk uit de review. Vooral nu de 15.6 maar E199 is, dat is heelmaal goedkoop voor dat formaat.

Door Tweakers user Luca, dinsdag 2 mei 2017 00:50

Boogie schreef op dinsdag 2 mei 2017 @ 00:18:
..dit was een 15,6” model (klik) en een 14,1” model. Gezien het 14,1” model het meest interessante model is door de specificaties....
Kan je aangeven wat de 14.1 boven de 15.6 plaatst in jouw ogen? Dat is niet heel duidelijk uit de review. Vooral nu de 15.6 maar E199 is, dat is heelmaal goedkoop voor dat formaat.
Je hebt gelijk! Ik heb het volgende even toegevoegd: "Het voornamelijke verschil tussen het 15,6" en 14,1" model is dat het 14,1" model over een nieuwere en behoorlijk snellere + zuinigere CPU beschikt en dat deze een goed IPS paneel heeft in tegenstelling tot het mindere TN-paneel van de 15,6" laptop."

Door Tweakers user alesandro_46, dinsdag 2 mei 2017 08:37

Mooie blog! :) Zelf heb ik deze laptop afgelopen weekend ontvangen. De SSD is nog onderweg. Ook heb ik gisteren de metalen strip, te zien op deze foto, gedemonteerd. De noodzaak van de strip is nog niet geheel duidelijk:
1. De ene zegt dat het een strip is om de stijfheid te vergroten;
2. Een ander om ervoor te zorgen dat de laptop niet omvalt als deze zo ver mogelijk open staan;
3. En weer een ander zegt dat het "loze massa" is om de laptop zwaarder aan te laten voelen waardoor mensen denken dat deze degelijker is.

Zelf denk ik de stijfheid het meest valide punt is, de laptop lijkt nu gevoelsmatig wat meer door te buigen als je kracht uitoefent op de zijkanten. Voor mij weegt dit niet op tegen de massareductie van bijna 11% (met strip: 1456 gram, zonder strip: 1297 gram).

Verder ben ik nog niet geheel tevreden over de NIC (Intel Dual Band Wireless-AC 3165). Ik stream mijn media van mijn NAS en speel dit af via Media Player Classic Home Cinema. Hierbij lijkt het af en toe te stotteren... In Windows zag ik dat de snelheid om 200 Mb/s staat. Theoretisch was ik in de veronderstelling dat deze 433 Mb/s zou moeten kunnen halen. Heb gisteren dan ook de driver geupdate van 19.2.x. naar 19.50.x maar de link speed blijft steevast op 200 Mb/s staan. Volgens deze tabel blijkt de link speed reeds op de maximale 200 Mbs/s te zitten (1 stream@40 MHz) |:(. Nog even verder snuffelen of ik de oorzaak van het stotteren kan achterhalen en verhelpen.

Tot slot ben ik vooralsnog tevreden met deze laptop, dit vanwege het lage gewicht i.c.m. met het goede scherm. Eens zien of deze mijn laptop mijn huidige "overkill" i7 laptop gaat vervangen.

Door Tweakers user kvaruni, dinsdag 2 mei 2017 09:54

De Apollo Lake processor mag dan wel geen snelheidsmonster zijn, maar heeft toch wel behoorlijk wat trucjes aan boord. De Gen9 GPU (zoals uit de Skylake processors) kan bijvoorbeeld hardwarematig H.264 en H.265 encoden in hoge kwaliteit en in hoge snelheid. Gooi je er dus Handbrake op dan kan je heel makkelijk en heel snel videomateriaal omzetten. Net omwille van die reden vind ik dat de laptop nooit traag aanvoelt - want ik gebruik de laptop vooral voor dit soort dingen.

Door Tweakers user Frank!in, dinsdag 2 mei 2017 12:24

Thanks voor de review! Ik ben net op zoek naar een goed betaalbare laptop voor mijn schoonvader. Die mailt, gebruikt Word en zit op internet. Dit lijkt me de perfecte laptop :)

Helaas is ie nu out of stock bij Banggood. Heb je toevallig een idee wanneer ie weer beschikbaar komt?

Door Tweakers user Luca, dinsdag 2 mei 2017 18:17

alesandro_46 schreef op dinsdag 2 mei 2017 @ 08:37:
Mooie blog! :) Zelf heb ik deze laptop afgelopen weekend ontvangen. De SSD is nog onderweg. Ook heb ik gisteren de metalen strip, te zien op deze foto, gedemonteerd. De noodzaak van de strip is nog niet geheel duidelijk:
1. De ene zegt dat het een strip is om de stijfheid te vergroten;
2. Een ander om ervoor te zorgen dat de laptop niet omvalt als deze zo ver mogelijk open staan;
3. En weer een ander zegt dat het "loze massa" is om de laptop zwaarder aan te laten voelen waardoor mensen denken dat deze degelijker is.

Zelf denk ik de stijfheid het meest valide punt is, de laptop lijkt nu gevoelsmatig wat meer door te buigen als je kracht uitoefent op de zijkanten. Voor mij weegt dit niet op tegen de massareductie van bijna 11% (met strip: 1456 gram, zonder strip: 1297 gram).

Verder ben ik nog niet geheel tevreden over de NIC (Intel Dual Band Wireless-AC 3165). Ik stream mijn media van mijn NAS en speel dit af via Media Player Classic Home Cinema. Hierbij lijkt het af en toe te stotteren... In Windows zag ik dat de snelheid om 200 Mb/s staat. Theoretisch was ik in de veronderstelling dat deze 433 Mb/s zou moeten kunnen halen. Heb gisteren dan ook de driver geupdate van 19.2.x. naar 19.50.x maar de link speed blijft steevast op 200 Mb/s staan. Volgens deze tabel blijkt de link speed reeds op de maximale 200 Mbs/s te zitten (1 stream@40 MHz) |:(. Nog even verder snuffelen of ik de oorzaak van het stotteren kan achterhalen en verhelpen.

Tot slot ben ik vooralsnog tevreden met deze laptop, dit vanwege het lage gewicht i.c.m. met het goede scherm. Eens zien of deze mijn laptop mijn huidige "overkill" i7 laptop gaat vervangen.
Het is inderdaad vooral voor de stijfheid van de behuizing. Ik zal ook eens kijken hoe het zonder die beugel is. :)

Netwerkadapter heb ik geen problemen mee gehad, echter werk ik thuis ook niet met dergelijke snelheden dus dat is altijd wat minder makkelijk om te testen voor je..

Is echt wel een erg interessant ding en hij komt zeer goed mee met duurdere laptops.

Door Tweakers user Luca, dinsdag 2 mei 2017 18:17

kvaruni schreef op dinsdag 2 mei 2017 @ 09:54:
De Apollo Lake processor mag dan wel geen snelheidsmonster zijn, maar heeft toch wel behoorlijk wat trucjes aan boord. De Gen9 GPU (zoals uit de Skylake processors) kan bijvoorbeeld hardwarematig H.264 en H.265 encoden in hoge kwaliteit en in hoge snelheid. Gooi je er dus Handbrake op dan kan je heel makkelijk en heel snel videomateriaal omzetten. Net omwille van die reden vind ik dat de laptop nooit traag aanvoelt - want ik gebruik de laptop vooral voor dit soort dingen.
Dat klopt inderdaad! Ik ga het eventjes toevoegen. Dank :)

Door Tweakers user Luca, dinsdag 2 mei 2017 18:19

Frank!in schreef op dinsdag 2 mei 2017 @ 12:24:
Thanks voor de review! Ik ben net op zoek naar een goed betaalbare laptop voor mijn schoonvader. Die mailt, gebruikt Word en zit op internet. Dit lijkt me de perfecte laptop :)

Helaas is ie nu out of stock bij Banggood. Heb je toevallig een idee wanneer ie weer beschikbaar komt?
Thanks en graag gedaan :) Het lijkt me dan inderdaad een zeer goede kandidaat!

En ik zie het inderdaad.. Balen, want ik heb al 2 weken moeten wachten. Ik ga er even voor je achteraan.

Door Tweakers user Luca, woensdag 3 mei 2017 09:46

Frank!in schreef op dinsdag 2 mei 2017 @ 12:24:
Thanks voor de review! Ik ben net op zoek naar een goed betaalbare laptop voor mijn schoonvader. Die mailt, gebruikt Word en zit op internet. Dit lijkt me de perfecte laptop :)

Helaas is ie nu out of stock bij Banggood. Heb je toevallig een idee wanneer ie weer beschikbaar komt?
Ik heb weten te regelen voor jou en ook anderen dat je hem nu kan pre-ordered! :)

Door Tweakers user jandirks, woensdag 3 mei 2017 13:08

Leuke blog en heel goed opgezet! Veel informatie!

Kan je aangeveven wat de invoerrechten en eventueel bijkomende kosten voor jou zijn geweest?

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 mei 2017 13:08]


Door Tweakers user Luca, woensdag 3 mei 2017 13:13

jandirks schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 13:08:
Leuke blog en heel goed opgezet! Veel informatie!

Kan je aangeveven wat de invoerrechten en eventueel bijkomende kosten voor jou zijn geweest?
Thanks! Heb mijn best gedaan. :)

Ikzelf heb geen enkele invoerrechten en dergelijke hoeven te betalen. :)

Door Tweakers user jandirks, woensdag 3 mei 2017 14:55

Geluk gehad?

Door Tweakers user Toad, woensdag 3 mei 2017 15:21

Betaal je via Banggood ook invoerrechten als je hem daar bestelt?

Door Tweakers user Toad, woensdag 3 mei 2017 15:22

Toad schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 15:21:
Betaal je via Banggood ook invoerrechten als je hem daar bestelt?
Zie dat de vraag al eerder is gesteld.

Door Tweakers user Luca, woensdag 3 mei 2017 15:45

Of degene die moeten betalen, hebben pech. Is maar net hoe je er naar kijkt. :P

Door Tweakers user Luca, woensdag 3 mei 2017 15:46

Toad schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 15:21:
Betaal je via Banggood ook invoerrechten als je hem daar bestelt?
Niet per definitie. Met de EMS verzendmethode kan het wel voorkomen geloof ik, maar lang niet altijd.

Door Tweakers user alesandro_46, woensdag 3 mei 2017 15:53

Toad schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 15:22:
[...]


Zie dat de vraag al eerder is gesteld.
Wel, Danny.G heeft geen invoerrechten/belasting hoeven te betalen, maar dat komt waarschijnlijk omdat hij geluk heeft gehad (of degenen die wel moeten betalen hebben pech ;)) omdat zijn pakketje niet door de douane eruit is gepikt. Mocht het wel zo zijn dat de douane je pakketje onderschept dan betaal je geen invoerrechten (want computers). Wel betaal je belasting (21%) over de productkosten inclusief verzendkosten. Ook kan het zijn dat de vervoerder kosten in rekening brengt omdat deze de inklaring voor je rekenen. Bij Postnl kost dit bijvoorbeeld € 13,- of € 17,50 bij EMS zendingen (bron).

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 mei 2017 15:54]


Door Tweakers user jandirks, woensdag 3 mei 2017 15:57

Dankjewel @alesandro_46.

Ik weet dat het soms geluk is en soms geen geluk is als je er niet uitgepikt wordt :)

Door Tweakers user Mentalist, donderdag 4 mei 2017 08:55

Mooie review!

Die €236 is neem ik aan wel exclusief BTW en inklaringskosten?

Als je deze CPU zoekt maar geen laptop wil zie ik dat de pricewatch: Intel NUC 6CAYH ook een aantrekkelijke prijs heeft. Leuk voor een mediacenter oid.

Wat ik me ook nog afvraag is: in hoeverre draaien er eigenlijk games op?

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 mei 2017 09:06]


Door Tweakers user Luca, donderdag 4 mei 2017 15:37

W3ird_N3rd schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 08:55:
Mooie review!

Die €236 is neem ik aan wel exclusief BTW en inklaringskosten?

Als je deze CPU zoekt maar geen laptop wil zie ik dat de pricewatch: Intel NUC 6CAYH ook een aantrekkelijke prijs heeft. Leuk voor een mediacenter oid.

Wat ik me ook nog afvraag is: in hoeverre draaien er eigenlijk games op?
Thanks! Inderdaad exclusief!

Die NUC is best leuk voor een mediacenter inderdaad, de CPU is vrij capabel voor dat soort activiteiten.

Voor games moet je het niet doen, maar ik zal het een dezer dagen even toevoegen!

Door Tweakers user Mentalist, zaterdag 6 mei 2017 02:58

Danny.G schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 15:37:
[...]

Thanks! Inderdaad exclusief!
Misschien een idee om dat ook aan de review toe te voegen. Nu is het bij banggood wel vrij duidelijk dat het geen Nederlandse site is, maar die BTW+douaneheffing+inklaringskosten komen nog wel eens als een onverwachte bittere verrassing wanneer mensen voor het eerst iets (of voor het eerst iets duurs) uit China bestellen. Een familielid van mij kocht een tijdje terug ook een laptop in China en dacht een mooi koopje te hebben, maar betaalde achteraf gezien net zoveel als het in Nederland had gekost toen de BTW+inklaring erbij kwam. Nu is deze Chuwi gelukkig wel wat betere value-for-money. :)
Die NUC is best leuk voor een mediacenter inderdaad, de CPU is vrij capabel voor dat soort activiteiten.

Voor games moet je het niet doen, maar ik zal het een dezer dagen even toevoegen!
Ik verwacht inderdaad niet dat het een hoogvlieger zal zijn, maar ik ben vooral nieuwsgierig of het met de graphics op medium of low een beetje speelbaar is.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 mei 2017 05:41]


Door Tweakers user alaintje, zaterdag 6 mei 2017 21:02

Even dat filmpje op YT bekeken en ik vraag mij eigenlijk af waarom ze niet gewoon dat hele 'contragewicht' hebben gebruikt als koellichaam :+ .

Verder een erg nette review. Zeer interessant dat 'echte' electronica ready begint te worden uit China!
Wachten tot de volwaardige laptops gaan komen :D !

Door Tweakers user geldersscheepje, zondag 7 mei 2017 15:31

Besteld! En nu maar wachten en wachten en wachten ik kan niet wachten ...

iemand al gekeken of er een hackintosh van gemaakt kan worden?

Door Tweakers user Luca, zondag 7 mei 2017 19:04

W3ird_N3rd schreef op zaterdag 6 mei 2017 @ 02:58:
[...]

Misschien een idee om dat ook aan de review toe te voegen. Nu is het bij banggood wel vrij duidelijk dat het geen Nederlandse site is, maar die BTW+douaneheffing+inklaringskosten komen nog wel eens als een onverwachte bittere verrassing wanneer mensen voor het eerst iets (of voor het eerst iets duurs) uit China bestellen. Een familielid van mij kocht een tijdje terug ook een laptop in China en dacht een mooi koopje te hebben, maar betaalde achteraf gezien net zoveel als het in Nederland had gekost toen de BTW+inklaring erbij kwam. Nu is deze Chuwi gelukkig wel wat betere value-for-money. :)

[...]

Ik verwacht inderdaad niet dat het een hoogvlieger zal zijn, maar ik ben vooral nieuwsgierig of het met de graphics op medium of low een beetje speelbaar is.
Thanks! Ik ga dat eventjes navragen en eventueel aanpassen. :) Tevens zal ik even wat benchmarken begin deze week en het updaten!
alaintje schreef op zaterdag 6 mei 2017 @ 21:02:
Even dat filmpje op YT bekeken en ik vraag mij eigenlijk af waarom ze niet gewoon dat hele 'contragewicht' hebben gebruikt als koellichaam :+ .

Verder een erg nette review. Zeer interessant dat 'echte' electronica ready begint te worden uit China!
Wachten tot de volwaardige laptops gaan komen :D !
Nu je dat inderdaad zegt.. Bizar! Niet eens aan gedacht. Had wel echt gescheeld vermoed ik. Bedankt! Het is inderdaad zeker aardig ver heen al in China, de hardware is nu echt het aanschaffen waard geworden. :)
geldersscheepje schreef op zondag 7 mei 2017 @ 15:31:
Besteld! En nu maar wachten en wachten en wachten ik kan niet wachten ...

iemand al gekeken of er een hackintosh van gemaakt kan worden?
Awesome! Ik hoop dat-ie snel binnen is. ;)

Of je er een hackintosh van kan maken.. Geen idee, lijkt me eigenlijk wel geinig om te testen. Wie weet ga ik het testen.. :)

Door Tweakers user TD-er, zondag 7 mei 2017 22:20

Grappig, deze laptop heeft vrijwel dezelfde specs (en nadelen) als de Acer Chromebook 14" waar ik dit op zit te typen.
Ik heb de Acer CB3-431 (duurdere aluminium versie) en die heeft echt vrijwel exact dezelfde manco's, zoals geen keyboard backlight en helderheid van het scherm mag wat meer.
Voor de rest dezelfde WiFi/Bluetooth, zelfde CPU, zelfde memory en alleen minder flash en geen SD-kaart. Ook heel lang werken op een acculading, geen fan en een fatsoenlijk toetsenbord + hele fijne touchpad.
Maar wat een prettig werkend machientje is dit (mijn Chromebook) en dus met Windows 10 heb je daarnaast niet de beperkingen van ChromeOS. Als ik dat zo lees, dus inderdaad een heel mooie machine voor echt een nette prijs.

Door Tweakers user Mentalist, zondag 7 mei 2017 23:00

Danny.G schreef op zondag 7 mei 2017 @ 19:04:
[...]

Thanks! Ik ga dat eventjes navragen en eventueel aanpassen. :) Tevens zal ik even wat benchmarken begin deze week en het updaten!
Inklaringskosten zijn normaal €13. (https://www.postnl.nl/ont...deren-uit-het-buitenland/) China Post enzo komen ook gewoon met PostNL hier.

Invoerrechten zijn blijkbaar nul: https://www.belastingdien...j_invoer_internetaankopen

BTW is 21% maar dat wist je al. :+
TD-er schreef op zondag 7 mei 2017 @ 22:20:
Grappig, deze laptop heeft vrijwel dezelfde specs (en nadelen) als de Acer Chromebook 14" waar ik dit op zit te typen.
Ik heb de Acer CB3-431 (duurdere aluminium versie) en die heeft echt vrijwel exact dezelfde manco's, zoals geen keyboard backlight en helderheid van het scherm mag wat meer.
Voor de rest dezelfde WiFi/Bluetooth, zelfde CPU, zelfde memory en alleen minder flash en geen SD-kaart. Ook heel lang werken op een acculading, geen fan en een fatsoenlijk toetsenbord + hele fijne touchpad.
Maar wat een prettig werkend machientje is dit (mijn Chromebook) en dus met Windows 10 heb je daarnaast niet de beperkingen van ChromeOS. Als ik dat zo lees, dus inderdaad een heel mooie machine voor echt een nette prijs.
Klopt het dat die machine nergens in de PW te vinden is? Ik zie alleen maar CB3-431 laptops met Celeron N3060/N3160 (Brasswell), niks met Apollo Lake.

Acer zelf kent hem ook niet: https://www.acer.com/ac/e.../laptops/acerchromebook14

[Reactie gewijzigd op zondag 7 mei 2017 23:02]


Door Tweakers user TD-er, maandag 8 mei 2017 21:08

W3ird_N3rd schreef op zondag 7 mei 2017 @ 23:00:
[...]

Klopt het dat die machine nergens in de PW te vinden is? Ik zie alleen maar CB3-431 laptops met Celeron N3060/N3160 (Brasswell), niks met Apollo Lake.

Acer zelf kent hem ook niet: https://www.acer.com/ac/e.../laptops/acerchromebook14
Je hebt gelijk, het is toch niet dezelfde CPU.
IK had ongeveer uit het hoofd (gebaseerd op 4-cores, +/- 2 GHz en weinig Watt TDP) die vergelijking gemaakt.
Mocht je trouwens die Chromebook overwegen, er zijn verschillende versies, met aluminum behuizing of plastic en met full-HD of 1366x768 scherm.

Door Tweakers user PcDealer, woensdag 10 mei 2017 17:15

Wildfire schreef op maandag 1 mei 2017 @ 22:32:
[...]

Ik kan je melden dat bij mijn Chuwi HiBook Pro 2 (een 10 inch tablet met dualboot Windows 10 en Android, alhoewel ik Android er meteen vanaf gemikt heb) ik m'n eigen Windows 10 ISO kon installeren en die was meteen netjes geactiveerd.
M.a.w. die heb je al in gebruik gehad en was dus geactiveerd n.a.v. je inlog? Wat voor soort licentie trouwens?

Door Tweakers user Junketsu, vrijdag 12 mei 2017 09:52

Mocht de interesse nu al zo groot zijn dan je hem wil aanschaffen, dan kan je hem hier bijvoorbeeld halen. Voor zover ik kan zien, zijn er niet veel resellers en bij Banggood zit alles vaak wel snor, ook qua prijzen, garantie en klantenservice.
De verwijslink mist de 'l' op het einde van de link. Misschien even aanpassen?

Door Tweakers user Luca, vrijdag 12 mei 2017 09:55

Junketsu schreef op vrijdag 12 mei 2017 @ 09:52:
[...]


De verwijslink mist de 'l' op het einde van de link. Misschien even aanpassen?
Woops, fixed. Dankjewel! :D

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.