How to: Gamen met je smartphone [Tronsmart Mars G02 review]

Door Luca op maandag 11 december 2017 16:20 - Reacties (7)
Categorie: Reviews, Views: 5.020

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller.jpg

Smartphones, Android, gaming. Je hebt mensen die er enorm dol op zijn en er zich dagelijks uren mee bezig kunnen houden, en je hebt mensen die er gewoonweg niks mee hebben. Ikzelf zit een beetje er tussenin. Waar ik vroeger een fervente gamer was en mij daar dagelijks uren mee bezig kon houden en in de weekenden tot diep in de nacht door ging, begon ik zo’n 3 a 4 jaar geleden te merken dat die lol er af was. Smartphones, met alle ins en outs bijvoorbeeld, wekten mijn interesse steeds meer. Gamen met de on-screen controls kan natuurlijk prima, maar voor de mensen die net dat stapje verder willen gaan, zijn er ook game controllers waar je je smartphone in kan klikken. Ideaal toch?

Een tijd geleden testte ik de Satechi Game Controller en ditmaal heb ik de Tronsmart Mars G02 Wireless Game Controller (*neemt een hap adem*) ontvangen van Tronsmart zelf, waarvoor dank. Een controller met de knoppen die je nodig hebt, vibratiemotoren, goede ergonomie en volgens Tronsmart een accuduur van zo’n 50 uur. De prijs zit momenteel zo rond de €30 en dat maakt het een interessant, betaalbaar ding wat mij betreft.

Het principe van de controller is hetzelfde gebleven: Een controller waar je je smartphone in vast kan zetten, door hem in de houder te doen. Handig? Ja. Of dat allemaal gaat zoals je verwacht? Read on! Het is alweer ff geleden dat ik een review via een blogpost deed en dit product leek me wel een leuke voor de geïnteresseerden; betaalbaar, geen lappen tekst en een product dat het overwegen waard kan zijn.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inhoudsopgave.jpg https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/specifications.png

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Unboxing.jpg

Bij een game controller verwacht je natuurlijk niet een erg flashy verpakking en dat is bij de Tronsmart Mars G02 ook niet het geval. De voorkant toont de controller zelf, met wat opsmuk en 3 extra plaatjes die het geheel wat opfleuren. De achterkant van het doosje laat alle verschillende knoppen en mogelijkheden zien. Vrij simpel maar effectief dus.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/box.jpg

In het doosje zelf zit als volgt:
  • De game controller
  • Een USB-A naar micro-USB kabel voor het opladen
  • Een USB receiver om de controller op je PC te gebruiken
  • Een gebruikshandleiding
https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/EersteIndruk.jpg

Controllers bestaan nu al even en heel af en toe zie je fabrikanten komen met een nieuwe vormgeving die het allemaal nog beter en fijner moet maken. Allemaal leuk en aardig, maar het ontwerp dat we met bijvoorbeeld de Xbox 360 controller destijds al zagen, blijft tot op dit moment mijn favoriet. Veel fabrikanten lijken het daarmee eens te zijn, want ook deze Tronsmart controller heeft dit ontwerp.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller1.jpg

De controller is gemaakt van zwart plastic, wat vooral vrij stevig en duurzaam aanvoelt. De coating van dit plastic schommelt een beetje tussen mat en glans, wat het een best sexy uiterlijk geeft. De achterkant beschikt tevens over een extra grip coating, zodat de controller beter vasthoudt en niet zo glad zal aanvoelen. Het is misschien een klein detail, maar ik heb verschillende controllers in mijn handen gehad en lang niet elke had een extra grip laag aan de achterkant.

Wat betreft layout van de knoppen zien we niet heel veel geks. Er zijn twee rubberen, domed thumbsticks aanwezig, die ook zijn voorzien van een extra randje met grip. Er is een d-pad aanwezig die niet te los zit maar ook niet te stug is, we zien een aantal knoppen als Select/Turbo/Start/FN en ABXY (met verlichting), een ook de standaard L1/L2 en R1/R2 knoppen zijn te vinden.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller2.jpg
https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller5.jpg

In het midden van de controller zit dus de houder die je kan in- en uitklappen, waar smartphones met een scherm tot zo’n 6” in zullen passen. Klap je hem uit, dan verschijnt de aan/uit-knop en een switch voor 2.4GHz of een bluetooth verbinding. Het klinkt allemaal vrij standaard en eigenlijk is dat het ook, maar het ontwerp zelf spreekt mij best wel erg aan.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller3.jpg

Wat betreft ergonomie zit het ook wel pluis. Door het ontwerp dat we wel kennen inmiddels, de coating die de controller heeft en ook de extra grip laag aan de achterkant, houdt het allemaal fijn vast. Na wat game sessies heb ik geen last gekregen van kramp in mijn handen, iets wat ik wel heb gehad bij een aantal controllers.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Verbinden.jpg

Verbinden maken met de controller via je smartphone is echt ontzettend simpel. Je houdt de aan/uit-knop even ingedrukt, zorg dat de switch op bluetooth staat ingesteld en je zult de LED verlichting van de controller zien opbranden. Nu is het alleen even kwestie van bluetooth aanzetten op je smartphone, wachten tot je ‘Tronsmart Mars G02’ ziet verschijnen in het menu van apparaten en verbinden maar.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller4.jpg

Mocht je de controller willen gebruiken op je pc, dan kan je dezelfde stappen herhalen, of je maakt gebruik van de USB receiver en zet de switch over op ‘2.4G’. Zo hoef je helemaal geen bluetooth verbinding te leggen, want de controller maakt uit zichzelf al verbinding met de receiver. Heel erg makkelijk en fijn dus.

Verder is het mogelijk om de backlight van de lichtgevende knoppen uit te zetten, wat je doet door FN+X in te drukken. FN+Y zorgt er weer voor dat het aan gaat. FN+A zet de vibratiemotoren uit, waar je het met FN+B weer aan zet. Allemaal vrij duidelijk, maar je moet het wel maar net weten.
Wat betreft stabiliteit van de verbinding valt er niks te klagen. Eenmaal een verbinding gemaakt en de verbinding blijft ook gewoon aanwezig, zonder haperingen of andere ongein. Dit geldt natuurlijk voor zowel bluetooth als de 2.4GHz verbinding.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Gebruik.jpg

Je gebruikt zo’n controller uiteindelijk voor het gamen. Allereerst moet je even kijken of de games die je wil spelen met de controller, ook daadwerkelijk support hebben voor controllers. De Google Play Store heeft hier bijvoorbeeld een handig icoontje voor, maar zelfs met zo’n icoontje ben je nog steeds niet volledig verzekerd van een goede game ervaring. Zo waren er een aantal games die in de store aangaven dat ze controller-ready waren, maar ging dat voornamelijk over het door het menu heen kunnen gaan. En dat is nou niet helemaal waar je naar op zoek bent, lijkt mij.

De games die het wel ondersteunen, maken er ook goed gebruik van. Zo heb ik bijvoorbeeld Real Racing 3, Asphalt 8, Sonic, een aantal andere platformers en een skateboard spel gespeeld zonder enkele problemen. En dan merk je toch wel dat het hebben van een controller een uiterst handige toevoeging kan zijn. Vooral bij racegames heeft het naar mijn mening een behoorlijke meerwaarde; het sturen gaat een stuk soepeler en accurater, maar ook gasgeven en remmen kan veel meer gecontroleerd worden wat ervoor zorgt dat je daadwerkelijk betere tijden zal gaan neerzetten. Dit is te danken aan de thumbsticks die van aardig goede kwaliteit zijn. De rubberen grip laag zorgt ervoor dat je vingers goed kunnen rusten en ook is er eigenlijk geen dode hoek te vinden. Zo nu en dan lees je wel eens recensies over controllers die vooral heel goedkope, slechte thumbsticks hebben, maar dat is met deze controller absoluut niet het geval. Voor de L2 en R2 triggers geldt hetzelfde: het voelt goed en responsief aan, en het zijn triggers gelijk aan die van bijvoorbeelde Xbox controllers. De L1 en R1 bumpers voelen echter wel iets goedkoper aan dan de rest, maar niet op een storende manier. Het mooiste was als alles op dezelfde lijn zat.

Daarnaast niet te vergeten dat de ABXY-knoppen ook verlicht zijn, zodat je in het donker geen problemen zal hebben met welke knop waar nou zit. Al moet dat als gamer sowieso al geen probleem zijn, toch? De volgorde zit erin geramd, tenminste bij mij :P

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Batterij.jpg

Waar we met smartphones redelijke accu’s gewend zijn, is dat met dergelijke controllers natuurlijk niet het geval. De Tronsmart Mars G02 beschikt over een accu van 700mAh, wat volgens de fabrikant moet zorgen voor tot en met 50 uur aan accuduur. Het is lastig om zo’n claim te testen, omdat je niet weet onder welke omstandigheden dat is, naast dat 50 uur gamen toch wel de nodige tijd is en dat vooral erg lastig te meten is.

Wat ik wel kan zeggen over de accuduur is dat het niet teleurstelt. Ik heb de controller nu zo’n 2 weken in gebruik gehad en heb hem nog geen enkele keer moeten opladen. Dit zal deels te maken hebben met het feit dat ik niet urenlang per dag games zit te spelen op mijn smartphone, maar ook omdat de accuduur wat mij betreft dus wel in orde is. Afhankelijk van hoe lang je er per sessie mee bezig bent, zal de claim van 50 uren niet eens zo heel gek zijn.

Het opladen van de accu gaat trouwens via een USB-A naar micro-USB kabeltje, welke je in een reguliere oplader kan doen of een USB-poort van je desktop/laptop.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Conclusie.jpg

Al met al is de Tronsmart Mars G02 Wireless Game Controller een leuke hebbedingetje voor mensen die hun games net wat beter willen spelen. Ikzelf zie de meerwaarde van de controller er wel degelijk in, omdat je handelingen in veel gevallen beter en sneller kan verrichten, naast dat een controller ook fijner vasthoudt dan een smartphone gedurende een gamesessie. De ergonomie is meer dan prima, hij houdt fijn vast, de extra griplaag is gewaardeerd en ook de layout van de knoppen is precies zoals ik het graag zie. Ware het niet dat de L1 en R1 knoppen net wat minder zijn dan de overige knoppen, dan was er gewoon weinig slechts te vermelden over dit ding.

Leg ik deze controller naast de controller van Satechi, dan raad ik de Tronsmart controller zeker weten aan. Dit heeft te maken met de goede kwaliteit qua materialen van de controller, maar vooral door hoe alles in elkaar zit. Het is precies zoals het zou moeten; de ergonomie, de knoppen, de mogelijkheden. Met zijn prijs van zo’n 30 euro is het dan ook een interessant ding om te hebben of te geven als cadeau.

Tot slot ben ik zelf heel benieuwd hoe groot de behoefte is naar dergelijke controllers. Mocht je eentje hebben, er een willen of er over nagedacht hebben, schroom dan niet om dat te melden. Dergelijke statistieken zijn altijd geinig om te weten. :D

In geval van spelfouten e.d. zou ik het waarderen om deze via een PB te melden.

Volgende: Het is wit en er kunnen 4 kabels in - Chuwi Hi-Dock review 10-'17 Het is wit en er kunnen 4 kabels in - Chuwi Hi-Dock review

Reacties


Door Tweakers user Jarrean, maandag 11 december 2017 20:07

Fijne review! en mooie foto's, die controller ziet er erg goed uit.
Ik gebruik het eigenlijk niet, heb nog geen games ontdekt (android) die de moeite waard zijn, ik heb nogal een aversie tegen de freemium games.

Door Tweakers user Luca, maandag 11 december 2017 20:54

Jarrean schreef op maandag 11 december 2017 @ 20:07:
Fijne review! en mooie foto's, die controller ziet er erg goed uit.
Ik gebruik het eigenlijk niet, heb nog geen games ontdekt (android) die de moeite waard zijn, ik heb nogal een aversie tegen de freemium games.
Thanks! Ben zelf ook wel fan van de controller. :P

Ik denk dat de ontwikkelaars nog wel eens extra goed mogen kijken naar de mobiele games, daar zit vast nog wel meer potentie in, maar dan niet volgestampt met (verplichte) micro-transacties.

Door Tweakers user TepelStreeltje, woensdag 13 december 2017 08:57

Hoe werkt deze controller met de verschillende Emulator apps voor android?

Is voor mij nieuw, controller aan je telefoon, maar lijkt me ideaal om nog es wat oude console games te spelen middels een emu.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 13 december 2017 10:15

Zeker interessant!

Ik hou van racegames en er bestaan zeker goeie racegames op mobile maar tot nu toe heb ik er slechts een paar geïnstalleerd en snel weer weggehaald omdat de besturing via de smartphone zélf gewoon altijd brak is.

Besturing via het scherm is sowieso hinderlijk omdat je met je dikke duimen over het scherm moet en dus in je eigen weg zit terwijl je gas moet geven, remmen, sturen, boost,...

Besturing via tilt is in de meeste gevallen te traag en niet gevoelig genoeg, het dekt ook de lading niet.

Hetzelfde heb ik met FPS op mobile: je zit gewoon constant in je eigen zicht te tappen en het richten op vijanden is eerder een kwestie van geluk hebben dan accuraat zijn.

Dit lijkt me toch een perfecte oplossing voor in ieder geval twee types games en wellicht nog voor een heleboel andere games.

Door Tweakers user Luca, woensdag 13 december 2017 15:29

TepelStreeltje schreef op woensdag 13 december 2017 @ 08:57:
Hoe werkt deze controller met de verschillende Emulator apps voor android?

Is voor mij nieuw, controller aan je telefoon, maar lijkt me ideaal om nog es wat oude console games te spelen middels een emu.
Ik heb net een Gameboy Advance en PSP Emulator getest voor je en de games werken erg goed met de controller. Erg gaaf!

Dat smaakt naar meer... :)

Door Tweakers user Luca, woensdag 13 december 2017 15:31

EagleEye1290 schreef op woensdag 13 december 2017 @ 10:15:
Zeker interessant!

Ik hou van racegames en er bestaan zeker goeie racegames op mobile maar tot nu toe heb ik er slechts een paar geïnstalleerd en snel weer weggehaald omdat de besturing via de smartphone zélf gewoon altijd brak is.

Besturing via het scherm is sowieso hinderlijk omdat je met je dikke duimen over het scherm moet en dus in je eigen weg zit terwijl je gas moet geven, remmen, sturen, boost,...

Besturing via tilt is in de meeste gevallen te traag en niet gevoelig genoeg, het dekt ook de lading niet.

Hetzelfde heb ik met FPS op mobile: je zit gewoon constant in je eigen zicht te tappen en het richten op vijanden is eerder een kwestie van geluk hebben dan accuraat zijn.

Dit lijkt me toch een perfecte oplossing voor in ieder geval twee types games en wellicht nog voor een heleboel andere games.
Kan ik me inderdaad helemaal in vinden. Besturing via het scherm vind ik totaal niet fijn, en is ook niet echt de beste manier lijkt mij. Tilt is al helemaal niks voor mij, en zoals je zegt is dat vaak te traag.

Ik heb net wat emulator games getest en ook daar werkt het erg goed. Toffe boel! :)

Door Tweakers user XPowerStef, donderdag 14 december 2017 13:19

Hij geeft aan tot 6" telefoons te ondersteunen, nu is mijn Mate 9 5.9", zou moeten passen dus, maar de Galaxy S8 plus heeft een smaller scherm, maar een 6.4" scherm bijvoorbeeld. Kun je misschien even opmeten hoe groot de smartphone die erin past zou kunnen zijn? Alvast bedankt!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.