Onder deze categorie zul je product reviews terugvinden van veelal (onbekende) Chinese producten waarvan ik vind dat ze wat extra aandacht verdienen.

How to: Gamen met je smartphone [Tronsmart Mars G02 review]

Door Luca op maandag 11 december 2017 16:20 - Reacties (7)
Categorie: Reviews, Views: 5.021

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller.jpg

Smartphones, Android, gaming. Je hebt mensen die er enorm dol op zijn en er zich dagelijks uren mee bezig kunnen houden, en je hebt mensen die er gewoonweg niks mee hebben. Ikzelf zit een beetje er tussenin. Waar ik vroeger een fervente gamer was en mij daar dagelijks uren mee bezig kon houden en in de weekenden tot diep in de nacht door ging, begon ik zo’n 3 a 4 jaar geleden te merken dat die lol er af was. Smartphones, met alle ins en outs bijvoorbeeld, wekten mijn interesse steeds meer. Gamen met de on-screen controls kan natuurlijk prima, maar voor de mensen die net dat stapje verder willen gaan, zijn er ook game controllers waar je je smartphone in kan klikken. Ideaal toch?

Een tijd geleden testte ik de Satechi Game Controller en ditmaal heb ik de Tronsmart Mars G02 Wireless Game Controller (*neemt een hap adem*) ontvangen van Tronsmart zelf, waarvoor dank. Een controller met de knoppen die je nodig hebt, vibratiemotoren, goede ergonomie en volgens Tronsmart een accuduur van zo’n 50 uur. De prijs zit momenteel zo rond de €30 en dat maakt het een interessant, betaalbaar ding wat mij betreft.

Het principe van de controller is hetzelfde gebleven: Een controller waar je je smartphone in vast kan zetten, door hem in de houder te doen. Handig? Ja. Of dat allemaal gaat zoals je verwacht? Read on! Het is alweer ff geleden dat ik een review via een blogpost deed en dit product leek me wel een leuke voor de geïnteresseerden; betaalbaar, geen lappen tekst en een product dat het overwegen waard kan zijn.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inhoudsopgave.jpg https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/specifications.png

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Unboxing.jpg

Bij een game controller verwacht je natuurlijk niet een erg flashy verpakking en dat is bij de Tronsmart Mars G02 ook niet het geval. De voorkant toont de controller zelf, met wat opsmuk en 3 extra plaatjes die het geheel wat opfleuren. De achterkant van het doosje laat alle verschillende knoppen en mogelijkheden zien. Vrij simpel maar effectief dus.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/box.jpg

In het doosje zelf zit als volgt:
 • De game controller
 • Een USB-A naar micro-USB kabel voor het opladen
 • Een USB receiver om de controller op je PC te gebruiken
 • Een gebruikshandleiding
https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/EersteIndruk.jpg

Controllers bestaan nu al even en heel af en toe zie je fabrikanten komen met een nieuwe vormgeving die het allemaal nog beter en fijner moet maken. Allemaal leuk en aardig, maar het ontwerp dat we met bijvoorbeeld de Xbox 360 controller destijds al zagen, blijft tot op dit moment mijn favoriet. Veel fabrikanten lijken het daarmee eens te zijn, want ook deze Tronsmart controller heeft dit ontwerp.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller1.jpg

De controller is gemaakt van zwart plastic, wat vooral vrij stevig en duurzaam aanvoelt. De coating van dit plastic schommelt een beetje tussen mat en glans, wat het een best sexy uiterlijk geeft. De achterkant beschikt tevens over een extra grip coating, zodat de controller beter vasthoudt en niet zo glad zal aanvoelen. Het is misschien een klein detail, maar ik heb verschillende controllers in mijn handen gehad en lang niet elke had een extra grip laag aan de achterkant.

Wat betreft layout van de knoppen zien we niet heel veel geks. Er zijn twee rubberen, domed thumbsticks aanwezig, die ook zijn voorzien van een extra randje met grip. Er is een d-pad aanwezig die niet te los zit maar ook niet te stug is, we zien een aantal knoppen als Select/Turbo/Start/FN en ABXY (met verlichting), een ook de standaard L1/L2 en R1/R2 knoppen zijn te vinden.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller2.jpg
https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller5.jpg

In het midden van de controller zit dus de houder die je kan in- en uitklappen, waar smartphones met een scherm tot zo’n 6” in zullen passen. Klap je hem uit, dan verschijnt de aan/uit-knop en een switch voor 2.4GHz of een bluetooth verbinding. Het klinkt allemaal vrij standaard en eigenlijk is dat het ook, maar het ontwerp zelf spreekt mij best wel erg aan.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller3.jpg

Wat betreft ergonomie zit het ook wel pluis. Door het ontwerp dat we wel kennen inmiddels, de coating die de controller heeft en ook de extra grip laag aan de achterkant, houdt het allemaal fijn vast. Na wat game sessies heb ik geen last gekregen van kramp in mijn handen, iets wat ik wel heb gehad bij een aantal controllers.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Verbinden.jpg

Verbinden maken met de controller via je smartphone is echt ontzettend simpel. Je houdt de aan/uit-knop even ingedrukt, zorg dat de switch op bluetooth staat ingesteld en je zult de LED verlichting van de controller zien opbranden. Nu is het alleen even kwestie van bluetooth aanzetten op je smartphone, wachten tot je ‘Tronsmart Mars G02’ ziet verschijnen in het menu van apparaten en verbinden maar.

https://techbrothers.eu/uploads/reviews/tronsmart/gk02/img/controller4.jpg

Mocht je de controller willen gebruiken op je pc, dan kan je dezelfde stappen herhalen, of je maakt gebruik van de USB receiver en zet de switch over op ‘2.4G’. Zo hoef je helemaal geen bluetooth verbinding te leggen, want de controller maakt uit zichzelf al verbinding met de receiver. Heel erg makkelijk en fijn dus.

Verder is het mogelijk om de backlight van de lichtgevende knoppen uit te zetten, wat je doet door FN+X in te drukken. FN+Y zorgt er weer voor dat het aan gaat. FN+A zet de vibratiemotoren uit, waar je het met FN+B weer aan zet. Allemaal vrij duidelijk, maar je moet het wel maar net weten.
Wat betreft stabiliteit van de verbinding valt er niks te klagen. Eenmaal een verbinding gemaakt en de verbinding blijft ook gewoon aanwezig, zonder haperingen of andere ongein. Dit geldt natuurlijk voor zowel bluetooth als de 2.4GHz verbinding.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Gebruik.jpg

Je gebruikt zo’n controller uiteindelijk voor het gamen. Allereerst moet je even kijken of de games die je wil spelen met de controller, ook daadwerkelijk support hebben voor controllers. De Google Play Store heeft hier bijvoorbeeld een handig icoontje voor, maar zelfs met zo’n icoontje ben je nog steeds niet volledig verzekerd van een goede game ervaring. Zo waren er een aantal games die in de store aangaven dat ze controller-ready waren, maar ging dat voornamelijk over het door het menu heen kunnen gaan. En dat is nou niet helemaal waar je naar op zoek bent, lijkt mij.

De games die het wel ondersteunen, maken er ook goed gebruik van. Zo heb ik bijvoorbeeld Real Racing 3, Asphalt 8, Sonic, een aantal andere platformers en een skateboard spel gespeeld zonder enkele problemen. En dan merk je toch wel dat het hebben van een controller een uiterst handige toevoeging kan zijn. Vooral bij racegames heeft het naar mijn mening een behoorlijke meerwaarde; het sturen gaat een stuk soepeler en accurater, maar ook gasgeven en remmen kan veel meer gecontroleerd worden wat ervoor zorgt dat je daadwerkelijk betere tijden zal gaan neerzetten. Dit is te danken aan de thumbsticks die van aardig goede kwaliteit zijn. De rubberen grip laag zorgt ervoor dat je vingers goed kunnen rusten en ook is er eigenlijk geen dode hoek te vinden. Zo nu en dan lees je wel eens recensies over controllers die vooral heel goedkope, slechte thumbsticks hebben, maar dat is met deze controller absoluut niet het geval. Voor de L2 en R2 triggers geldt hetzelfde: het voelt goed en responsief aan, en het zijn triggers gelijk aan die van bijvoorbeelde Xbox controllers. De L1 en R1 bumpers voelen echter wel iets goedkoper aan dan de rest, maar niet op een storende manier. Het mooiste was als alles op dezelfde lijn zat.

Daarnaast niet te vergeten dat de ABXY-knoppen ook verlicht zijn, zodat je in het donker geen problemen zal hebben met welke knop waar nou zit. Al moet dat als gamer sowieso al geen probleem zijn, toch? De volgorde zit erin geramd, tenminste bij mij :P

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Batterij.jpg

Waar we met smartphones redelijke accu’s gewend zijn, is dat met dergelijke controllers natuurlijk niet het geval. De Tronsmart Mars G02 beschikt over een accu van 700mAh, wat volgens de fabrikant moet zorgen voor tot en met 50 uur aan accuduur. Het is lastig om zo’n claim te testen, omdat je niet weet onder welke omstandigheden dat is, naast dat 50 uur gamen toch wel de nodige tijd is en dat vooral erg lastig te meten is.

Wat ik wel kan zeggen over de accuduur is dat het niet teleurstelt. Ik heb de controller nu zo’n 2 weken in gebruik gehad en heb hem nog geen enkele keer moeten opladen. Dit zal deels te maken hebben met het feit dat ik niet urenlang per dag games zit te spelen op mijn smartphone, maar ook omdat de accuduur wat mij betreft dus wel in orde is. Afhankelijk van hoe lang je er per sessie mee bezig bent, zal de claim van 50 uren niet eens zo heel gek zijn.

Het opladen van de accu gaat trouwens via een USB-A naar micro-USB kabeltje, welke je in een reguliere oplader kan doen of een USB-poort van je desktop/laptop.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Conclusie.jpg

Al met al is de Tronsmart Mars G02 Wireless Game Controller een leuke hebbedingetje voor mensen die hun games net wat beter willen spelen. Ikzelf zie de meerwaarde van de controller er wel degelijk in, omdat je handelingen in veel gevallen beter en sneller kan verrichten, naast dat een controller ook fijner vasthoudt dan een smartphone gedurende een gamesessie. De ergonomie is meer dan prima, hij houdt fijn vast, de extra griplaag is gewaardeerd en ook de layout van de knoppen is precies zoals ik het graag zie. Ware het niet dat de L1 en R1 knoppen net wat minder zijn dan de overige knoppen, dan was er gewoon weinig slechts te vermelden over dit ding.

Leg ik deze controller naast de controller van Satechi, dan raad ik de Tronsmart controller zeker weten aan. Dit heeft te maken met de goede kwaliteit qua materialen van de controller, maar vooral door hoe alles in elkaar zit. Het is precies zoals het zou moeten; de ergonomie, de knoppen, de mogelijkheden. Met zijn prijs van zo’n 30 euro is het dan ook een interessant ding om te hebben of te geven als cadeau.

Tot slot ben ik zelf heel benieuwd hoe groot de behoefte is naar dergelijke controllers. Mocht je eentje hebben, er een willen of er over nagedacht hebben, schroom dan niet om dat te melden. Dergelijke statistieken zijn altijd geinig om te weten. :D

In geval van spelfouten e.d. zou ik het waarderen om deze via een PB te melden.

De beste <300€ laptop die je kan vinden - Chuwi Lapbook 14.1 Review

Door Luca op maandag 1 mei 2017 12:10 - Reacties (41)
Categorie: Reviews, Views: 13.256

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-front3.jpg

Stemmen op deze review mag en kan hier: Klik

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inleiding.jpg
Slechts 236 euro voor een fanless laptop met een 14” full HD én mat IPS scherm, een compacte en lichte (1.7kg) behuizing met dunne randen, een vrij nieuwe Intel Apollo Lake Celeron N3450 processor, 4GB RAM, Windows 10 voor-geïnstalleerd, 64GB opslagruimte en een 9000mAh batterij? Het moet niet gekker worden, en toch is het echt zo: de Chuwi Lapbook 14.1 is hoogstwaarschijnlijk dé #1 bang-for-the-buck laptop die je momenteel kan vinden. Ik heb, zoals ik vaak op mijn blog probeer te doen, een weer interessant en vooral betaalbaar apparaat voor jullie.

Het merk Chuwi zal voor velen nog steeds niet erg bekend in de oren klinken, al geldt dat wellicht iets minder bij de China-shoppers onder ons. Het merk brengt namelijk tablets, convertibles, mini PC’s en wat andere accessoires op de markt voor de welbekende en daarbij horende Chinese prijzen; ver onder de Westerse prijzen.

Niet zolang geleden kondigde het merk aan dat er 2 nieuwe laptops aankwamen, dit was een 15,6” model (klik) en een 14,1” model. Gezien het 14,1” model het meest interessante model is door de specificaties, heb ik met Banggood kunnen regelen dat ik de laptop eens onder de loep ga nemen door er een uitgebreide review over te schrijven voor de geïnteresseerden. Het voornamelijke verschil tussen het 15,6" en 14,1" model is dat het 14,1" model over een nieuwere en behoorlijk snellere + zuinigere CPU beschikt en dat deze een goed IPS paneel heeft in tegenstelling tot het mindere TN-paneel van de 15,6" laptop.

Mocht de interesse nu al zo groot zijn dan je hem wil aanschaffen, dan kan je hem hier bijvoorbeeld halen. Voor zover ik kan zien, zijn er niet veel resellers en bij Banggood zit alles vaak wel snor, ook qua prijzen, garantie en klantenservice.

De gebruikte product-hyperlink(s) bevat een referral-code.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inhoudsopgave.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/lapbook14specs.png

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Unboxing.jpg
Chuwi lijkt wederom te gaan voor de aanpak waarmee ze het meeste besparen: standaard kartonnen dozen om de laptop heen in plaats van een fancy uiterlijk. Banggood leverde hem overigens zonder deze doos zodat ze wat gewicht van het totaalpakket konden afsnoepen. Ikzelf heb daar geen moeite mee, maar dat is heel persoonlijk uiteraard.

Erg speciaal is de inhoud overigens niet:
 • De laptop
 • De oplader
https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/EersteIndruk.jpg
Allereerst zal opvallen hoe wit de behuizing eigenlijk is. In de laptopwereld zijn we vooral zwarte, grijze of zilveren laptops gewend. Chuwi besluit echter voor een andere aanpak te gaan en levert de laptop in een fel witte kleur. Deze behuizing is overigens niet van aluminium gemaakt, maar van plastic met een geribbelde textuur waardoor de laptop vrij goed vasthoudt in de handen. Het zal niet de meest luxueus ogende laptop zijn, maar voor de prijs oogt hij nog verassend goed en is de bouwkwaliteit zelfs best wel behoorlijk.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back.jpg
Chuwi is niet erg rijkelijk om gegaan met de keuze voor poorten: Aan de linkerkant van de laptop zit de DC-in poort, een USB 3.0 poort en een HDMI poort. De rechterkant geeft je nog een USB 2.0 poort, een 3.5mm koptelefoon aansluiting en – jawel – een microSD slot. Helaas dus niet veel USB-poorten, dus je zult of een hub moeten gebruiken, een bluetooth muis hebben of andere manieren om veel apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Ook was een USB Type-C aansluiting, bijvoorbeeld voor laden, natuurlijk een leuke aanwinst geweest. Voor €236 mogen we echter niet teveel klagen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-ports1.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-ports2.jpg

De laptop opengeklapt en de bezels (randen om het scherm) vallen mij vooral op; deze zijn vrij smal. De Lapbook 14.1 komt zoals zijn naam doet vermoeden met een 14,1” scherm en door vervolgens ook nog dunnere schermranden te bruiken, oogt het vooral lekker compact. Van mij hadden ze de hele voorkant mogen bedekken met glas (zoals de Macbooks) maar dat zal waarschijnlijk voor een hogere prijs gezorgd hebben en echt een toegevoegde waarde is dat ook niet.

Het scherm is zoals eerder gezegd een mat full HD IPS-scherm, waardoor de kleuren mooi en levendig ogen en het scherm vooral betere kijkhoeken heeft dan TN-panelen - welke vooral gebruikelijk zijn in deze prijscategorie. Dit onderwerp bespreek ik verderop in de review nog meer en meer gedetailleerd.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Toetsenbord.jpg

Het toetsenbord lijkt wat te zijn geïnspireerd op een apparaat als de Macbook, maar dan natuurlijk op een iets goedkoper ogende manier. De zwarte toetsen liggen flink wat hoger waardoor ze meer kracht vereisen om ingedrukt te worden.

Het toetsenbord is an sich best prima, hoewel de toetsen niet zo hoog hadden hoeven zijn naar mijn mening. Wel typt alles lekker vlot, is de feedback meer dan in orde en voelt alles stevig aan. Stevig druk zetten op het midden van het toetsenbord resulteert niet in heel veel buiging in de behuizing, wat wederom de eerder genoemde bouwkwaliteit wat onderbouwt.

Jammer genoeg is er geen backlight aanwezig voor bijvoorbeeld in het donker. Nu is zo’n eis dan ook wel vrij bizar bij zo’n goedkope laptop, maar het had de boel wel écht afgemaakt: De Lapbook 14.1 is namelijk behoorlijk compleet en een verlicht toetsenbord had het écht geniaal gemaakt. Jammer maar begrijpelijk. Wie weet in een volgend model.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-keyboard.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-keyboard-left.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-keyboard-right.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/keyboard-height.jpg

Een wat groter minpunt aan het toetsenbord is dat de aan/uit-knop op de plaats zit van backspace/delete. Dit is bijzonder irritant naar mijn mening, omdat ik te vaak heb gehad dat ik even een tekst wilde weghalen en vervolgens de computer afsloot doordat ik op de verkeerde knop drukte. Dit valt echter op lossen op en je hebt daarin 2 opties: Schakel de aan/uit-knop uit via de Windows Instellingen, of gebruik een key-remapping tool om de knop een andere taak te geven. Ook moeten helaas de schermhelderheidknoppen ontbreken, waardoor je de schermhelderheid via Energiebeheer zal moeten aanpassen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/keyboard-delete.jpg

Chuwi heeft ons helaas geen ruime keuzen gegeven wat betreft aansluitmogelijkheden: Aan de linkerkant van de laptop zit de DC-in poort, een USB 3.0 poort en een HDMI poort. De rechterkant geeft je nog een USB 2.0 poort, een 3.5mm koptelefoon aansluiting en – jawel – een microSD slot. Helaas dus niet veel USB-poorten, dus je zult of een hub moeten gebruiken, een bluetooth muis hebben of andere manieren om veel apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Ook was een USB Type-C aansluiting, bijvoorbeeld voor laden, natuurlijk een leuke aanwinst geweest. Voor €236 mogen we echter niet teveel klagen. Er zijn natuurlijk ook 2 microfoons en een webcam aanwezig voor bij het videobellen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Scherm.jpg
Waarschijnlijk het meest interessante aan de Lapbook 14.1 mag wel het scherm zijn. Door de combinatie van het scherm, het 4GB werkgeheugen en de prijs natuurlijk, heeft de Lapbook eigenlijk geen concurrenten op dit vlak. Er zijn een paar Windows 10-laptops in de Pricewatch die in de buurt komen, maar deze beschikken over slechts 2 GB werkgeheugen en een oudere én tragere processor. Zoals ik al eerder aanhaalde: dit is een koopje.

De IPS techniek staat bekend om haar levendige kleuren, meestal hogere helderheid en goede kijkhoeken, iets wat de meeste budget laptops juist niet hebben doordat veel juist gebruik maken van goedkope TN-panelen. De Lapbook 14.1 is hierin dan ook een uitzondering. Niet alleen is de laptop een van de weinige laptops met zo’n scherm in het prijssegment, maar ook is het scherm nog eens een best wel aardig scherm voor het geld. Neem daarnaast nog eens de vrije dunne schermranden en je hebt toch een best aardig totaalplaatje zo op het eerste gezicht.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-screen.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
The good
Mocht je komen van een TN-paneel, dan is deze laptop een aardige upgrade wat betreft het scherm. Allereerst zullen de zwartwaarden het meest indrukwekkende gedeelte zijn: deze zijn behoorlijk goed en zwart nijgt daardoor ook echt redelijk naar zwart in plaats van die bekende grijze gloed. Het statische contrast schijnt rond zo’n 1100:1 te zitten volgen Anandtech en ik kan beamen dat het statische contrast inderdaad prima is, vooral voor zo’n goedkope laptop.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-front.jpg

De witwaarden worden ook vrij aardig weergegeven, al is de geeltint wel licht aanwezig. Daarentegen is het niet zo blauw als veel vergelijkbare of zelfs duurdere laptops, iets wat ikzelf als een groot pluspunt beschouw. De witwaarden zou je zelf wat kunnen aanpassen naar wens door Windows’ eigen ingebouwde kalibratiemethode te gebruiken.

De kijkhoeken zijn oké, maar ook niet geweldig. Dit komt vooral door de wat lagere helderheid (lees het kopje hieronder). Gelukkig geen enorme kleurverschuivingen zoals bij TN-panelen, maar door de matte coating over het scherm heen daalt de helderheid lichtelijk wanneer je vanuit een wat schevere hoek kijkt.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-screen-side.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-screen-top.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
The bad?
Waar de prestaties echter minder zijn, is vooral in het gebied van de schermhelderheid. Dit scherm kan niet erg fel en dat vond ik wel even wennen, vooral omdat mijn studielaptop toch wel een stukje hoger kan. Zonder de speciale tools is het (helaas..) lastig om de schermhelderheid zelf te meten. Wel heeft Anandtech ook dit gemeten en kwamen ze uit op slechts 207.50 nits. Zoals ik al zei: dat is niet erg hoog. Voor binnenshuis gebruik volstaat dat natuurlijk wel, zolang je maar niet met felle lichten erop gaat schijnen. Om diezelfde reden zal je buitenshuis wel wat problemen gaan ondervinden. De oorzaak van de lage helderheid schijnt hoogstwaarschijnlijk te liggen aan een goedkopere backlight om de kosten wat te drukken en ook de aanwezigheid van de matte coating over het scherm speelt een rol.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-front2.jpg

De gammawaarden lijden daar namelijk ook wat onder: het scherm blijkt zo’n 60% van de sRGB kleurruimte te halen. Dit klinkt verschrikkelijk beroerd, maar voor een laptop als deze zal je daar waarschijnlijk weinig last van hebben. De laptop is niet voor de professionele grafisch vormgever/videobewerker en zal voor de standaard gebruiker/tweaker/student/liefhebber zeker wel voldoen. Ikzelf ben wel iemand van pixels en kleuren en stoorde me er eigenlijk niet aan. Dat moet goed komen dus.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Software.jpg
Niks nieuws
De Chuwi Lapbook 14.1 wordt geleverd met een geactiveerde Windows 10 Home. Windows 10 draait ook op lower-end apparaten meer dan snel genoeg en met deze laptop is dat niet anders. Voordat je aan de slag kan gaan met de laptop, moet je de gebruikelijke Windows 10 installatie even doen: een account aanmaken en wat instellingen goed zetten en ready to go.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Vrije ruimte na installatie
Eenmaal alles ingesteld, geüpdatet en geïnstalleerd en je hebt van de 64 GB nog zo’n 36GB over. Dit is wel wat krapjes, maar voor de niet veeleisende gebruiker volstaat het. Mocht je het willen, dan kan je zelf een extra M.2 SATA SSD installeren (en als boot-schijf laten dienen) door de laptop van onderen open te maken. Dit gaat zeer makkelijk en gaat als volgt:
 • 1. Maak de onderkant open door alle schroefjes los te halen
 • 2. Haal de meest rechter schroef van de ijzeren beugel eraf en verplaats deze 1 gaatje verder naar links zodat de SSD ruimte krijgt
 • 3. Schuif de SSD in de connector and you’re done!
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-overview.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-bracket.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-connector.jpg

Vooral de optie om zelf een SSD toe te voegen maakt de Lapbook 14.1 toch wel bijzonder interessant. Het lijkt erop dat Chuwi alles eruit wil halen om hem zo interessant mogelijk te maken. Mocht je dus niet genoeg hebben aan het ingebouwde 64GB eMMC opslaggeheugen, dan kun je dit zelf nog eens uitbreiden met een grotere, eigen SSD. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van het microSD-slot om op die manier wat meer (vaak wel trager) opslagruimte te krijgen.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Opstartsnelheid
Aangezien de laptop niet gebruik maakt van een SSD, is de opstartsnelheid wat lager dan mogelijk is. Mocht je gebruik maken van een SSD, dan kun je rekening houden met de standaard 8-10 seconden. Normale HDD’s en ook eMMC geheugen is wat trager en de Chuwi doet er dan 28 seconden over. Niet erg traag alleen natuurlijk ook geen SSD performance, maar zo vaak doe je hem nou ook niet aan/uit. Tijdens dagelijks gebruik is het gewoon prima te doen.

Meegeleverde programma’s?
Niks, nopes, nada. De Chuwi Lapbook 14.1 komt niet met extra geïnstalleerde spyware software. Het is echt vanilla Windows 10 Home zoals Microsoft dat serveert naar de consument. Ikzelf kan dit waarderen omdat je nog wel eens horrorverhalen hoort over die goedkope, gekke Chinese apparaten vol met spyware of wat vage processen in de achtergrond. Ik heb het even goed in de gaten gehouden en gecontroleerd, en het is er toch echt vrij van. Mocht je het niet vertrouwen, dan staat het je natuurlijk vrij om hier zelf mee aan de bak te gaan.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/lapbook-installed.jpg

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Prestaties.jpg
The moment of truth; hoe presteert dit ding nou eigenlijk? Aan boord is niet de meest krachtige hardware aanwezig, maar de quad-core Intel Celeron N3450 CPU, welke draait op 1,1GHz met een max. van 2,2GHz, doet het ook echt niet verkeerd. De processor is van de Apollo Lake generatie, welke in 2016 op de markt kwam. De CPU heeft geen actieve of passieve ventilator, dus de laptop is en blijft stil, ook onder heavy load. Door de lage TDP van slechts 6 watt is het ook nog eens een bijzonder zuinig ding, wat ook komt door de aanwezigheid van een processor gemaakt op een kleiner procedé van slechts 14nm. Daarnaast wordt de CPU bijgestaan door de Intel HD Graphics 500, welke tot aan 700 MHz kan aantikken. Tevens beschikt de laptop dus over 4GB RAM, wat helaas niet uit te breiden is. Wel is het voor de meeste taken meer dan voldoende, al krijgt 8GB vandaag de dag nog wel eens de voorkeur.

Tweaker kvaruni verwoordde het beter dan ik zou kunnen, dus hier een quote van zijn bericht:
"De Apollo Lake processor mag dan wel geen snelheidsmonster zijn, maar heeft toch wel behoorlijk wat trucjes aan boord. De Gen9 GPU (zoals uit de Skylake processors) kan bijvoorbeeld hardwarematig H.264 en H.265 encoden in hoge kwaliteit en in hoge snelheid. Gooi je er dus Handbrake op dan kan je heel makkelijk en heel snel videomateriaal omzetten."
Dagelijkse ervaringen met de laptop leiden ertoe dat ik kan concluderen dat het een vrij vlotte laptop is. Nu merk je dat je niet op een snelle SSD zit, door de aanwezigheid van het eMMC is het allemaal iets minder vlot. Wel is het vrij snel eMMC geheugen, de snelheden gaat bij lezen over de 200 MB/s. Hierover later meer bij de benchmarks.

Openen van programma’s gaat snel genoeg en is niet zo tergend traag als een standaard 5400rpm schijf van veel budget laptops. Chrome opent snel – evenals de webpagina’s -, Microsoft Word/Excel doet het zoals altijd keurig en ook programma’s als Adobe Photoshop CC stellen niet teleur. Want ja, de Lapbook 14.1 kan ook prima Photoshop draaien, zolang je de projecten maar niet te groot maakt. Veel lagen, grote bestanden of processen tegelijkertijd laten draaien en je krijgt de CPU wel snel op zijn knieën. Voor de standaard taken als wat foto’s verkleinen, kleuren te verbeteren en andere relatief lichte fratsen, kom je weinig problemen tegen. Bij zwaardere taken duurt alles logischerwijs wat langer, wellicht langer dan je gewend bent. Dit immers door de niet erg krachtige hardware.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Benchmarks.jpg

Zoals eerder aangehaald, is er eMMC opslaggeheugen aanwezig wat voor zijn doen vrij snel is. De gemiddelde SSD zit al gauw op 450 MB/s schrijven en lezen, een HDD doet dat vaak rond de 120 MB/s en eMMC geheugen varieert van 70 tot en met 200 MB/s. Een test geeft de volgende resultaten.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/lapbook-cdm.jpg

Voor eMMC geheugen is dat dus een zeer keurige prestatie. Vooral het vrij snelle lezen zorgt ervoor dat de programma’s vrij responsief zijn. Veel data schrijven en je zal merken dat de snelheid wel in kakt.

Tweaker alesandro_46 heeft mij nog eens voorzien van extra benchmarks, wat ook de resultaten van o.a. een SSD en het microSD slot laat zien.

Kingspec SSD
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-kingspecssd.png

Crucial M4 SSD (USB 3.0)
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-crucialm4usb30.png

Crucial M4 SSD (USB 2.0)
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-crucialm4usb20.png

MicroSD kaart SanDisk 16 GB (USB 3.0)
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-microsdcard30.png

MicroSD kaart SanDisk 16 GB
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/bench-microsdcard.png
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
CINEBENCH
http://techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/cinebench-cpu.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/cinebench-cpu-single.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/cinebench-mpratio.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/cinebench-opengl.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
3DMark
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/3dmark-cloudgate.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/3dmark-firestrike.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Stress-test
Een stress-test laten draaien zorgt ervoor dat de temperatuur van de CPU toch wel flink omhoog schiet. Doordat de laptop fanless is, en de CPU dus ook niet gekoeld wordt door een actieve/passieve koeler, liggen de temperaturen sowieso al wat hoger dan normaal.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/stresstest.jpg

Een blik op de interne verzorging van de koeling laat zien dat Chuwi voor een goedkope manier heeft gekozen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-cooling.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-cpucooling.jpg

Mocht je willen genieten van deze laptop, maar wil je hem toch wat ‘zwaarder’ belasten, dan is er een YouTube tutorial welke je hierbij kan helpen. Wederom op een goedkope manier natuurlijk, wel zo Hollands hè.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Webcam.jpg

Ook de webcam is present, een webcam met maar liefst….. 2 MP! Oftewel: Niet teveel van verwachten, voor het sporadisch videobellen is het leuk dat het er is. Het beeld bevat behoorlijk wat ruis, heeft niet erg veel detail (lage resolutie..) en daarmee zeg je het ook wel. Overigens zijn er 2 microfoons aanwezig voor noise cancellation, wat dan wel weer een plusje is.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Geluid.jpg

De laptop komt met 2 kleine speakers aan de onderkant. Ook hier geldt eigenlijk hetzelfde: voor de speakers moet je het niet doen. Chuwi heeft ergens wat knaken moeten besparen en dat is het geval bij de speakers.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-overview2.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/img/lapbook-back-speakers.jpg

Het volume kan niet erg hoog en er is amper bass te horen. Voor af en toe wat multimedia volstaat het, maar het is niet een topper wat dat betreft. Dan zou je toch echt even moeten kijken naar een extern speakertje.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Batterij.jpg

De Lapbook 14.1 komt met een 9000mAh (45Wh) batterij, wat een vrij aardige grootte is. De hardware binnenin is vrij low-powered, dus mag je toch een redelijke accuduur verwachten. Mijn ervaringen met de accuduur zijn best goed te noemen, maar er is zeker nog ruimte voor verbeteringen.

Door de relatief energiezuinige hardware had ik hoge verwachtingen. De werkelijkheid is dat die niet helemaal werden waargemaakt, maar het stelde ook niet teleur. Ikzelf had wel rekening gehouden met zo’n 8 a 10 uur lang kunnen browsen en wat andere lichte taken als tekstverwerken en dergelijke op 70-100% helderheid. Echter, dergelijke gebruik resulteerde in een accuduur van zo’n 5 a 6 uur. Naar mijn mening hadden ze hier toch wel wat meer uit kunnen/mogen halen, maar is het voor het dagelijks gebruik – voor de meeste mensen – toch wel méér dan genoeg lijkt mij.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/battery/battery-regular.png

Ook wanneer je meerdere films besluit te gaan kijken op zo’n 75% helderheid scoort de Lapbook iets lager dan verwacht. Waar tijden van zo’n 8 uur niet raar zijn om tegen te komen, zit de werkelijke tijd er toch wel redelijk onder met zo’n 6,5 uur. Wederom, dit is natuurlijk een prima score, maar er had meer uit gehaald kunnen worden.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/battery/battery-movies.png

Tijdens zwaardere load kun je rekening houden met zo’n 2,5 a 3 uur accuduur, wat vrij normaal is tegenwoordig. Ook is de laptop, en al helemaal de hardware, natuurlijk niet gemaakt voor zwaar gebruik.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Opladen.jpg

De Lapbook 14.1 wordt geleverd met een oplader welke de batterij voorziet van stroom met 12V/2A.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/battery/battery-charging.png

Dit is een niet heel spannende score aangezien er tegenwoordig laptops zijn die het in anderhalf uur doen. Desondanks is het zeker niet slecht.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Verbindingen.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
WiFi
Logischerwijs kan de Lapbook 14.1 verbinding maken met WiFi. Duidelijker gezegd: hij kan verbinding maken met zowel 2,4GHz als 5GHz netwerken. Nog duidelijker gezegd: Er zit een dual-band netwerk adapter in welke afkomstig is van Intel zelf. Het betreft de Intel Dual Band Wireless-AC 3165 adapter.

Door de aanwezigheid van deze adapter heb ik eigenlijk geen negatieve ervaringen hiermee. De verbindingen zijn zeer vlot gelegd en blijven stabiel.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/chuwi/lapbook14/benchmarks/wifi-speedtest.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Geen ethernet-poort
Helaas, helaas. Voor de mensen die gebruik maken van een UTP-kabel: slecht nieuws, er is geen poort aanwezig om deze in te stoppen. Mocht je dit belangrijk vinden, dan zou je een USB 3.0 -> ethernet-poort verloop kunnen aanschaffen ook vanuit China. Wil je dan ook meteen extra USB-poorten, dan zijn hier wat keuzes voor je: https://www.banggood.com/search/usb-hub-network.html.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Bluetooth
De Bluetooth ondersteuning van de laptop gaat tot en met Bluetooth 4.2. Ook hiervoor geldt hetzelfde als bij wifi: de verbindingen worden snel gelegd en blijven ook stabiel, dus geen haperingen.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Conclusie.jpg

Indrukwekkend, dat is het woord waarmee je alles samenvat. Veel waar voor je geld. Alleen al het IPS-scherm maakt het een bijzonder interessant ding. En daarnaast zorgt de gehele samenhang van de overige best capabele componenten ervoor dat het een echte bang-for-the-buck laptop is. Als je een lekker goedkope laptop wil waarmee je gewoon wat wil browsen, wat wil tekstverwerken, foto’s wil bewerken of video’s kijken en dat eventueel onderweg; dit is hem. Dit is de laptop die je zoekt.

Heeft de Lapbook 14.1 dan ook minpunten? Uiteraard. Er moeten wat concessies gemaakt worden om een laptop zo scherp op de markt te zetten. De lagere helderheid is jammer, evenals de kleine details van het toetsenbord. Ook waren 2 extra USB 3.0 poorten een gewaardeerde toevoeging geweest. De accuduur is niet slecht, en is zelfs vrij goed, maar Chuwi had dit nog wel wat beter kunnen krijgen.


Waardeer je deze review, zou je meer willen zien en wil je dit ergens kwijt? Stem dan op mij door op het plaatje hieronder te klikken en een reactie achter te laten in het desbetreffende topic.. Iedere stem waardeer ik enorm! :)
https://i.imgur.com/UQfiOHy.png

https://techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Dank.jpg
Heel erg bedankt voor het lezen van de review mocht je alles gelezen hebben. Mocht er nog iets zijn dat je mist, laat het me weten! Ik zal het proberen toe te voegen, en waar nodig/mogelijk proberen te testen.

In geval van spelfouten e.d. zou ik het waarderen om deze via een PB te melden.

Je PC/laptop beveiligen met een sleutel? [Review] GateKeeper 2.0

Door Luca op maandag 2 januari 2017 19:40 - Reacties (10)
Categorie: Reviews, Views: 8.866

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/box.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inleiding.jpg
Net voor het uitbrengen van deze review is er een net iets geüpdatet versie verschenen van de GateKeeper. Hierdoor heeft de sleutel een soft touch coating, een klein LED lampje, is hij 20% dunner dan mijn exemplaar en een extra sensor.

Beveiliging. De beveiliging van je persoonlijke apparaat. Lang niet iedereen zal er genoeg bij stil staan en gaat redelijk vaak uit van de goodwill van mensen. Resultaat? Genoeg mensen laten hun desktop, laptop, smartphone of tablet ontgrendeld achter met de gedachte dat er niks gebeurt. Een simpele oplossing hiervoor is door het betreffende apparaat te vergrendelen, of dat nou door middel van een vingerafdruk is, of juist met het klassieke ‘wachtwoord’.

Toch is er voor de laptops en desktops nog niet echt een alternatief hierop, we zien veelal apparaten waar de wachtwoorden of pincodes alleen werken. Hier en daar zijn er laptops de vinden met vingerafdruklezers (neem bijvoorbeeld de Macbook Pro), maar dat is in verhouding een heel erg klein percentage. En daar heeft het bedrijf Untethered Labs een antwoord op: de GateKeeper. In eerste instantie nam het bedrijf contact op met mijn vriend en medetweaker kanem0chi, maar hij verwees ze door naar mij omdat het ‘iets’ meer in mijn straatje ligt; waarvoor dank! Voor toffe Chinese producten kun je ook eens naar zijn reviews kijken.

De GateKeeper 2.0, zoals de 2 kleine benodigdheden samen ook wel worden genoemd, is een combinatie van een USB ontvanger en een sleutel die in verbinding staat met diezelfde ontvanger.
Er zijn een aantal keuzes en instellingen die je kunt maken en zetten in hoe en wanneer je computer/laptop vergrendeld wordt. De GateKeeper is verkrijgbaar voor consumenten, maar ook voor bedrijven, waarbij tevens extra software en support bij komt. Ikzelf heb het exemplaar voor de consumenten ontvangen van Untethered Labs. Dit leek mij voor de nodige Tweakers toch wel iets om het bestaan van de weten, wat immers het doel is van de reviews die ik hier op de Tweakblogs plaats.

Wel kan ik alvast vertellen dat het tof is, het goed werkt maar toch ook wel geprijsd is met het prijskaartje van $50 $44,99 (hier 2.5 versie of Amazon.de voor 2.0). Het zal lang niet voor iedereen weggelegd zijn, maar voor de geïnteresseerden (denk aan werk, open ruimtes, school, colleges et cetera) of mensen die gewoon houden van dit soort hebbedingetjes is het toch wel het overwegen waard en voegt het daadwerkelijk wat toe.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inhoudsopgave.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
 • Verbinding via: USB en Bluetooth 4.0
 • Beveiliging: AES-256-encryptie
 • Werkt op: Windows 7, 8, 8.1, 10; Mac OS X (BETA)
 • Batterijduur: 6 maanden (1 knoopcel batterij/CR2032 inbegrepen)
 • Bereik: 10 meter
 • Afmetingen: 50mm x 25mm x 6mm; 10gr
https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Unboxing.jpg

De GateKeeper komt in een klein vierkant doosje. Op de voorkant van het doosje staat wat informatie over wat het doet, een foto wat de inhoud laat zien en tevens het Untethered Labs logo. De verpakking is niet spannend maar er is toch wel wat aandacht aan besteed.

Zodra je de bovenkant van het doosje eraf haalt, zie je meteen de sleutel waar eigenlijk alles om draait op een soort kussentje liggen. Dit sleuteltje heeft een plastic behuizing, heeft een lengte van een halve pinpas en een breedte van net iets meer dan een gemiddelde duim. Aan de bovenkant zit een klein ringetje, waardoor je hem aan een sleutelbos kan hangen. Onder het witte kussentje ligt de rest van de inhoud.

What’s in the box:
 • Key (de sleutel)
 • USB lock
 • CR2032 (knoopcel) batterij
 • Sleutelhanger/draagriem
 • Snelstartgids
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/box.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/unbox.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/key.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/receiver.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Software.jpg

De GateKeeper valt in te stellen door gebruik te maken van de software die je gratis kunt downloaden op hun website (hier).

Eenmaal geïnstalleerd, zul je een redelijk overzichtelijke interface zien. Het eerste dat gedaan moet worden is de key laten verbinden met de USB receiver. Dit doe je vrij simpel door te klikken op ‘pair key’. De receiver gaat vervolgens zoeken naar de key, waarna de key ook gaat piepen en vrij vlot daarna is het verbinden geslaagd.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/pair.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/pairing.jpg

Nadat het verbinden is gelukt, moet het wachtwoord van je account ingevuld worden zodat GateKeeper de computer kan ontgrendelen. Alles wordt opgeslagen met AES256 encryptie, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld je wachtwoord of data op het apparaat. Ook kun je een eigen PIN gebruiken. Dit betekent simpelweg dat je bij bepaalde keuzes in het programma eerst je PIN moet invullen voordat je gebruik kunt maken van een specifieke optie. Wil je de manier van inloggen veranderen, dan moet je je PIN invullen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/password.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/pin.jpg

Bovenin het programma, bij ‘Settings’, kun je het signaal van de key naar de receiver zien evenals batterijlevel van de key. Je kunt je wachtwoord en PIN updaten, evenals het ontkoppelen van de key met de receiver. Onder ‘Lock Options’ kun je ervoor kiezen om de computer automatisch te laten vergrendelen wanneer de key niet dicht genoeg in de buurt is van de receiver. Ook de afstand die minimaal nodig is om de PC niet te laten vergrendelen kun je zelf aanpassen. Daarnaast nog een mogelijkheid om de PC te laten vergrendelen als je op het knopje van de key drukt.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/settings.jpg

Onder ‘Login Options’ valt de keuze te maken uit 4 mogelijkheden. De GateKeeper niet gebruiken om in te loggen (hier een uitleg waarom je dit kunt gebruiken van Qwerty-273), automatisch de PC laten ontgrendelen wanneer de GateKeeper in de buurt is van de receiver, de receiver aanraken met de GateKeeper waardoor de PC ontgrendelt wordt, of het inloggen d.m.v. het invoeren van de PIN horende bij de GateKeeper.

Onder ‘Notifications’ valt het een en ander in te stellen m.b.t. de meldingen die je wil Wanneer de key verbonden is, de batterijlevel laag wordt, de PC op het punt staat zich te vergrendelen en wanneer er updates beschikbaar zijn voor de software.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/gatekeeper/notifications.jpg

Met de software is eigenlijk weinig mis. Alles werkt goed en simpel, geen bugs te vinden. Ook mis ik eigenlijk geen belangrijke features, het zit er allemaal wel in. De software moet tevens draaiende blijven op de achtergrond als je alles wil laten werken.

Ook qua software support lijken ze het niet bij een “One time release and never update again” te laten, zelfs bij de normale retail versies. Zo heb ik ook netjes een software update ontvangen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Ervaringen.jpg

Nu naar wellicht het belangrijkste van alles; de ervaringen. Eigenlijk gaat alles erg intuïtief. Dit begint al bij het installeren en instellen van de software, tot de rest van het gebruik. Erg gek is dat niet aangezien alles vrij rechttoe rechtaan is.

Ben je eenmaal buiten (het ingestelde) bereik van de ontvanger, met de sleutel in de broek, en het apparaat zal dan na een aantal seconden vergrendeld worden. Zoals ik eerder al aangaf, valt in de software heel simpel aan te passen hoe gevoelig deze is. Zo kan hij na een aantal meter de PC/laptop al vergrendelen, maar is ook een grotere afstand prima mogelijk.

Vervolgens het ontgrendelen. Zodra je richting je apparaat loopt en automatisch ontgrendelen is ingeschakeld, duurt het zo’n 2 a 3 seconden voordat het apparaat weer ontgrendeld wordt. Bij het ontgrendelen door de ontvanger aan te raken is dit eigenlijk even snel. Leg de sleutel zo’n 1 a 2 seconden op de ontvanger en het apparaat wordt ontgrendeld. Zelf had dit proces van mij wel iets sneller gemogen, of dat het eventueel in te stellen was ten koste van de accuraatheid. Gezien dit proces via de software gaat, zou het kunnen zijn dat ze de snelheid nog wat kunnen verbeteren. Ook kun je je apparaat nog vergrendelen door op het kleine knopje op de zijkant te drukken. Dit werkt alleen wanneer je automatisch ontgrendelen niet hebt aan staan.

De accuduur van de sleutel in combinatie met de meegeleverde batterij, die een ieder ook gewoon in een supermarkt o.i.d. kan halen, schijnt zo’n 6 maanden te zijn. Omdat ik dit logischerwijs niet heb kunnen testen, weet ik niet of dat het geval is. Ik vermoed van wel, want zo’n sleutel zal niet veel gebruiken qua stroom. Het is fijn dat er een simpele en standaard CR2032 (knoopcel) batterij in kan. Dit is immers een batterij die je overal wel kan vinden voor een erg lage prijs.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Conclusie.jpg

De GateKeeper is voor de liefhebbers een handig en toch eenvoudig snufje technologie, dat zijn taak prima weet te vervullen. Het apparaat wordt niet instant ontgrendeld, maar zal er zo’n 2 seconden over doen voordat dit gebeurt. Hier heb ik me weinig aan gestoord, want het invullen van een wachtwoord duurt bijna altijd wel wat langer. Tel daarbij op dat dit een veilig alternatief is op het oude wachtwoord of de vrij recentelijk geïntroduceerde PIN-code en je hebt een leuke combinatie.

Wel is de aanschafprijs wat aan de hogere kant, en is het puur aan een ieder om de beslissing te nemen om een aan te schaffen. Voor zij die veiligheid en privacy hoger in het vaandel hebben, of juist mensen die dit soort vernuftige dingetjes leuk vinden, is het zeker een leuke toevoeging voor bij de setup of op het werk.

Mocht je het dingetje willen aanschaffen, dan kan dat via hun eigen store voor een bedrag van $50 $44,99 of via Amazon.de voor de 2.0 versie.

Mechanisch toetsenbord voor €46 met RGB verlichting – is het wat?

Door Luca op woensdag 9 november 2016 20:10 - Reacties (65)
Categorie: Reviews, Views: 14.572

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/keyboard.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inleiding.jpg

Zoals een aantal van jullie wel weten, probeer ik via de Tweakblogs soms wat onbekende producten/merken aan de man te brengen waarvan ik denk dat ze het wel verdienen. Zo ook vandaag, en ik heb een leuke te pakken wat mij betreft! :)

Een full-size mechanisch toetsenbord met brown switches en RGB LED verlichting voor slechts €46 op moment van schrijven? Hah, die kom je in de standaard Nederlandse webshops niet tegen, zelfs niet onder de 100 euro. Mede daarom vond ik de Mantistek GK2 zo interessant. Het merk is niet bekend doordat het officieel hier niet te verkrijgen is, maar wel bij Chinese webshops als Banggood. Bij het toetsenbord is ook software te gebruiken, waar je onder andere macro’s kunt instellen en de verlichting kunt instellen.

De GK2 is beschikbaar in 4 varianten. Dit is een blauwe versie met blauwe switches, een rode met rode switches, een zwarte met zwarte switches en een zwarte met bruine switches. De switches zijn afkomstig van Gaote. Mijn model, de zwarte met bruine switches, heeft toetsen met een actuation force van 60g, wat zeker niet een van de lageren is.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/keyboardcolors.jpg

Het reviewtoestel is dan ook afkomstig van Banggood en is verkregen in ruil voor een objectieve review, waarvoor ik de mensen daar vriendelijk bedank! Ik heb weinig ervaring met mechanische toetsenborden, maar wilde er zeker eens mee aan de slag gaan omdat ik het toetsenbord hier nog niet eerder voorbij heb zien komen.

small]De gebruikte product-hyperlink(s) bevat een referral-code.[/small]

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Inhoudsopgave.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/specifications.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Unboxing.jpg
Zoals ik inmiddels wel gewend ben van producten uit China, komt ook deze Mantistek GK2 niet met een bijzonder speciale doos. Het betreft een relatief simpele kartonnen verpakken, waar het toetsenbord op is te zien. Het heeft ergens wel wat. In de verpakking zelf vind je eigenlijk niets meer dan het toetsenbord zelf en een instructiepapiertje.

Eenmaal uit de verpakking, laat er zich een mooi en simpel, dan wel niet indrukwekkend vormgegeven toetsenbord zien.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/keyboardup-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/keyboardside-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/led-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/mantistek-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/keyboardleg-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/switchside-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/switchup-thumb.jpg

Het toetsenbord wordt aangesloten met een goldplated USB aansluiting. De caps liggen verhoogt, waardoor de RGB LEDjes mooi kunnen gloeien. Zoals wellicht opvalt, is er geen polssteun aanwezig, wat als groot minpunt kan gelden voor de mensen die dit als eis hebben. Wel zit er een Windows toets-lock functie op, kun je de toetsen ook blokkeren door FN+F8 in de drukken en zijn er multimedia knoppen aanwezig. Daarnaast is er natuurlijk je standaard numpad aanwezig, het betreft immers een fulls-size keyboard.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/buttonshome-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/keylock-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/windowslock-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/arrows-thumb.jpg


De achterkant en onderkant van het toetsenbord zijn eigenlijk vrij minimalistisch. Geen spannend ontwerp, maar puur de focus op waar hij voor is bedoeld: een mechanisch toetsenbord, met een aluminium laag en RGB verlichting. Ikzelf kijk vrijwel nooit naar de achterkant of onderkant van een toetsenbord en hecht daar tevens ook niet veel waarde aan, dus ik heb er geen last van.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Verlichting.jpg

Zoals eerder vermeld, is er RGB LED verlichting aanwezig. Dit is ook in te stellen via het toetsenbord zelf, middels toetsencombinaties. In de doos komt een erg handig papiertje dat precies weergeeft welke mogelijkheden er zijn en via welke toetsencombinaties deze in te stellen zijn. Houd de ‘FN-toets’ ingedrukt plus de toets die het gewenste effect/kleur activeert en je bent klaar. Nogmaals op die toets drukken resulteert veelal in een andere kleur, het regenboog-effect of hetzelfde effect maar dan (horizontaal/verticaal) de andere kant op.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/instruction-thumb.jpg

Je kunt dus wel zeggen dat er redelijk wat opties en effecten zijn waar uit te kiezen valt. Ook fijn is dat het laatst gebruikte effect keurig wordt opgeslagen bij het afsluiten van de PC en zich keurig weer weet te hervatten wanneer je de PC weer aan zet. Hieronder volgen een aantal voorbeeldkleuren en effecten.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/rainbow-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/raindrops-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/colorwave-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/pink-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/whiteblue-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/lightgreen-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/brightpurple-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/darkblue-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/numpad-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/switchlight-thumb.jpg


De felheid van de verlichting is in principe meer dan in orde. Het is niet ontzettend fel, maar de hele dag door is het prima te zien. Door de ietwat hoger liggende caps, ontstaat er een mooi zwevend effect en in combinatie met de verlichting geeft dat een tof resultaat. Toch is daar eigenlijk niet veel op aan te merken. Doe je de verlichting uit, wordt het iets lastiger om de toetsen nog te lezen, al is dat voornamelijk in het donker. Wel blijven de multimedia toetsen bijvoorbeeld goed te lezen, wat vooral komt door de witte opdruk van de pictogrammen. Gezien er verlichting aanwezig is, heb ik ook nooit last gehad van slecht leesbare toetsen. Ik zelf zie geen reden om de verlichting uit te zetten, behalve wanneer ik de PC niet zou gebruiken.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Software.jpg

Er is ook software aanwezig voor de Mantistek GK2. Deze is zoals verwacht afkomstig van Mantistek en lijkt meerdere toetsenbord van hen te ondersteunen. Via een wat knullige weg (Google Drive: linkje) is de software te verkrijgen. Wanneer dit eenmaal is geïnstalleerd, kom je terecht in een redelijk overzichtelijke maar toch simpele omgeving.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/softwarecustom-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/softwarecustom2-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/softwarelight-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/softwaremacro-thumb.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/mantistek/gk2/thumbs/softwarestats-thumb.jpg


Er vallen hier aangepaste configuraties te maken, wat inhoud dat je toetsen een andere functie kan geven. Zo kun je de CTRL knop als linkermuisknop laten fungeren. Ook kun je hier de verlichting en effecten bedienen en viel mij tevens op dat je er veel meer kleuren kan selecteren dan via de toetsencombinaties van het toetsenbord zelf. De felheid van het toetsenbord valt ook in te stellen, evenals de snelheid van de kleurverandering, pulse- of wave-effect. De macro's werken alleen als het programma draait. Macro's kun je aanmaken door eerst naar 'Macro' te gaan, in te stellen hoe je het allemaal wilt, vervolgens naar 'Custom' gaan en waar je aan de linker-zijkant de macro kan toewijzen aan een bepaalde toets. De macro kan geëxporteerd worden naar een .cms bestand, evenals het importeren van een .cms bestand. Tevens nog een mogelijkheid om te meten hoeveel en welke toetsen je hebt aangeslagen vanaf het moment dat je het ging opnemen tot en met het moment van stoppen. Ga je het ooit echt gebruiken? Ik verwacht het niet, maar voor de liefhebbers is het er wel en dat is alleen maar mooi meegenomen.

De software is niet heel spannend en uitgebreid, dus veel valt er niet over te vertellen. De basisfuncties zijn aanwezig, alles werkt en oogt goed al zijn er soms wat scheve Engelse vertalingen aanwezig als “Being statistics”. Afijn, zolang we het maar begrijpen.


https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Ervaringen.jpg

De switches in dit toetsenbord zijn afkomstig van Gaote, een merk dat veelal in goedkopere toetsenborden zal voorkomen. Wellicht (waarschijnlijk niet) zegt de naam Otemu je iets meer, wat ook weer een merknaam is van Gaote. Redelijk vanzelfsprekend zijn deze switches een kloon van de Cherry MX switches.

De bruine switches typeren zich door toch een vrij subtiele klik te voelen en te horen wanneer je ze helemaal naar beneden drukt met wat meer kracht, maar zijn bij lange na niet zo clicky en luid als blauwe switches waarbij je geen moeite hoeft te doen om dat satisfying geklik en geluid op te merken. Over het algemeen staan de bruine switches dan ook wat bekend als de midden weg tussen helemaal stil/luid en clicky/geen ‘bump’, wat ook bij deze Gaote switches het geval is. Mocht je interesse hebben in de verschillen tussen alle switches, dan is hier een duidelijk artikel dat je wegwijs maakt (klik).

Typen op de GK2 is fijn, zoals dat het geval is bij de meeste mechs met brown switches. De travel van de toetsen is prima, al is de GK2 niet de beste, wat weerspiegelt op de prijs. Hetzelfde geldt voor de actuation force van 60g, al stoor ik mij hier wederom vrij weinig aan. Toch iets voor de kenner om er wellicht even rekening mee te houden. Door mijn verdere weinige ervaring met mechs durf ik geen echte conclusies te trekken, maar logischerwijs is dit een erg goede en logische upgrade als je nog typt op bijvoorbeeld een membrane keyboard, of zelfs als je eens iets goedkoper wilt proberen en niet al te veel wilt besparen op dingen.

De verlichting geeft dit relatief goedkope toetsenbord net dat extra zetje waardoor het het overwegen zeker waard is. Voor deze prijs ga je in Nederlandse webshops eigenlijk geen alternatief vinden. Mocht je een vinden, dan is dan hoogstwaarschijnlijk een model met 1 enkele LED kleur, waardoor het eigenlijk al geen alternatief is.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/tb/Conclusie.jpg

Na het testen valt te concluderen dat de Mantistek GK2 een interessant mechanisch toetsenbord is. Vooral de prijs inclusief de RGB verlichting heeft hier een grote rol in. Typen gaat vlot, de bouwkwaliteit van het toetsenbord is meer dan prima, de verlichting is fel genoeg om de hele dag door het toetsenbord te gebruiken. Ook de toegevoegde effecten ogen goed, waarvan het veel effecten zijn die de ‘groteren’ ook gebruiken. De verlichting uit en het wordt wel iets lastiger om te toetsen te zien. Voor de rest is het een redelijk standaard uiterlijk en oogt het niet ontzettend speciaal, maar door de aluminium topping is het toch niet saai.

De software is leuk om te hebben en zal voor velen zeker het verschil kunnen maken. Ik vond het een leuke verandering dat zo’n goedkoop toetsenbord toch redelijk uitgebreide sofware heeft. Door ook nog eens de aanwezigheid van de software, vind ik dit toetsenbord toch wel richting de 'insta-buy' gaan. Het is lastig om een echt minpunt te geven. Moet ik daarbij echt mijn best doen, dan kan het wellicht zijn dat het uit China moet wegkomen. Al is dat natuurlijk geen minpunt an sich, toch kan het voor sommigen minder praktisch zijn. Oftewel, ik raad je dit toetsenbord zeker weten aan als je voor weinig geld toch eens een mechanisch toetsenbord wilt proberen die ook nog eens RGB verlichting heeft.

Mocht je het toetsenbord willen aanschaffen, dan kan dat bij Banggood voor een bedrag van slechts €46.

[Review] Satechi: Smart monitor stand en game controller

Door Luca op woensdag 5 oktober 2016 20:10 - Reacties (7)
Categorie: Reviews, Views: 3.681

http://imgur.com/wxMbLaw.jpg
http://imgur.com/imDxBuE.jpg

Inleiding

Onlangs heb ik over twee producten een review geschreven, dit waren de draadloze bluetooth koptelefoon en de headphone stand van Satechi. Na de nodige positieve reacties vanuit de community en vanuit Satechi zelf, ben ik hier met een vervolgdeel.

Ditmaal heb ik de Satechi F3 Smart Monitor Stand en de Satechi Bluetooth Wireless Gamepad, ook wel een draadloze controller die communiceert via bluetooth. Met de ingebouwde USB 3.0 hub, onderscheidt deze monitor stand zich van menig anderen. De prijs bedraagt zo’n 50 euro via Amazon Duitsland. De game controller is te koop voor 35 euro bij Amazon Duitsland. Deze betreft een mechanisme waar je je telefoon tussen kan vast houden. Beide producten zijn ook te bestellen via Satechi’s eigen website, maar dan zit je met verzendkosten vanuit de Verenigde Staten, waardoor je meer zal moeten betalen.

Wederom een bedankje naar Satechi voor het leveren van de producten, ontzettend vriendelijke lui, ook qua klantenservice erg behulpzaam.InhoudSpecificiaties

F3 Smart Monitor Stand
 • USB poorten: 4x USB 3.0
 • 3.5mm koptelefoon jack: Ja
 • 3.5mm microfoon jack: Ja
 • Materiaal: Plastic met aluminium voeten
 • Kleur(en): Zwart en wit
Bluetooth Wireless Gamepad
 • USB poorten: 1x micro USB (opladen)
 • Batterijgrootte: 220mAh (oplaadbaar)
 • Materiaal: Plastic
 • Kleur(en): Zwart
 • Bluetooth: 4.0
 • [i]Aantal knoppen: 14
 • Ondersteuning: Windows, Android en iOS (dmv iCade)


Unboxing

Daar de Satechi koptelefoon en koptelefoon stand wat een saaie doos hadden, heeft de monitor stand alweer een iets meer gelikt ontwerp. Een grote witte doos met een productfoto en wat meer informatie. De controller zit in een plastic omhulsel, wat vrij generiek is maar niet op een verkeerde manier.

Monitor stand
Wanneer we de doos van de monitor stand open maken, word je gepresenteerd met een langwerpig zwart stuk plastic, dat omgewikkeld is met een transparante plastic hoes. Ook zit er bij de linker- en rechterkant onder het karton 2 aluminium voetstukken, de USB 3.0 naar USB Micro-B kabel en de 3.5mm koptelefoon- en microfoonkabels.

Game controller
In de verpakking van de controller zit eigenlijk vrij weinig. Je vindt de controller zelf, inclusief een USB naar micro USB kabel en de bekende 'quick start guide'.Vormgeving

Satechi zou Satechi niet zijn als ze niet aan de vormgeving gedacht hadden. Allereerst de monitor stand, toch wel de meest interessante van de twee producten

Nadat je alles hebt uitgepakt, is het tijd om de boel in elkaar te zetten, wat simpel gaat. De voeten klik je vanzelfsprekend in de daarvoor bedoelde uitsparingen aan de onderkant van het plastic blad. Ook is er aan de onderkant plek voor de aansluitingen, zodat je deze kan verbinden met je laptop/PC. Het plastic blad is mat zwart, wat qua look zeker niet verkeerd staat. Ook lijkt het niet ontzettend gevoelig voor vingerafdrukken, al zie je ze wel nog steeds als je er goed naar kijkt. Het zwart gaat over naar grijs, wat het net weer zo’n extraatje geeft.

http://imgur.com/XTyHaxj.jpg

De “key feature” van de monitor stand is toch wel de ingebouwde hub aan de voorkant. Deze hub zorgt ervoor dat je beschikking hebt over 4x een USB 3.0 poort, een 3.5mm koptelefoon- en microfoonaansluiting. Deze kun je verbinden door de meegeleverde kabels aan de onderkant erin te prikken, de kabel achter een clipje te hangen zodat je het niet zo snel ziet hangen, en vervolgens druk je dit logischerwijs achter/voorin je laptop/PC. De kabels zijn voor mij meer dan lang genoeg. Wat ik wel jammer vind, en ergens een opmerkelijke keuze, is dat de kabels wit zijn, waar de stand zelf juist weer zwart is. Ikzelf had zwarte kabels toch wel gewaardeerd.

http://imgur.com/VInKMBm.jpg
http://imgur.com/Nu5IP3h.jpg
http://imgur.com/tNjNZ6H.jpg
http://imgur.com/QWpCWmL.jpg

Vanzelfsprekend staat ook Satechi’s logo er op, al is deze misschien net wat te groot en opvallend naar mijn mening. Ikzelf had het chiquer gevonden als het gegraveerd was in het plastic, waardoor het wat meer verzonken lag en je het logo niet zo snel zou zien. Klein detail waar niet iedereen op zou letten. De aluminium voeten zijn een leuke extra toevoeging dat het geheel niet alleen maar plastic maakt. Dit zorgt toch een beetje voor dat luxe gevoel, waar men vaak wat gevoelig voor is. ;)

http://imgur.com/mvywL9f.jpg

Game controller
Zodra je de controller ziet, denk je al gauw aan een van de bekendere controllers op het moment. De controller heeft redelijk wat weg van de Xbox One controller, al is dat niet verkeerd. Linksboven een thumbstick, rechtersonder een thumbstick en vervolgens daartussenin zit de d-pad. Ook betreft het een ABXY indeling, met de daarbij horende kleuren: Groen, rood, blauw en geel. Ook heeft de controller een start, select, mode, link en muis-knopje. Ook zitten er 4 indicator ledjes op de voorkant, met 4 kleine icoontjes er boven. Dit zijn een kleine Android, een toetsenbord, het Apple logo en een power (verbinding zoeken?) icoon. En niet te vergeten is de aan/uit-knop, die zich onderaan en uit het zicht bevindt. De achterkant heeft helaas geen triggers zoals we die kennen op een Xbox One controller, maar echt fysieke knoppen. Dit zijn de L1, L2, R1 en R2 knoppen, waarbij de letters aangeven aan welke kant en positie ze zitten wanneer je de controller vast hebt.

Wat deze controller wat anders maakt dan een standaard controller, is dat hier een veermechanisme in zit waardoor je het plastic vlak (met het Satechi logo) omhoog kan halen. Nu vraag je je af waarom je dat zou willen. Hiertussen kan je je telefoon plaatsen, zodat je games een stuk fijner kan spelen omdat je de touch controls niet hoeft te gebruiken en een controller vaak wat fijner vasthoud dan een telefoon. Ook kun je handelingen waarschijnlijk sneller uitvoeren. Race games, vechtspellen, sport, eigenlijk alles is hier wel op te spelen.

http://imgur.com/iXSClzw.jpgBouwkwaliteit

Monitor stand
Er zijn genoeg soorten materiaal die gebruikt kunnen worden om een monitor standaard te maken. Zo zijn er fabrikanten die hout gebruiken, wordt aluminium gebruikt, maar natuurlijk ook gewoon de old-school plastic is hiervoor prima te gebruiken. De stand is dus gemaakt van plastic.
Nu heeft plastic niet altijd een even goede naam m.b.t. bouwkwaliteit. Gelukkig is dat niet het geval bij de Satechi monitor stand. Alles zit goed vast, een beetje druk zetten op het blad zorgt niet voor gekraak of dat de boel buigt. Wel blijft het altijd oppassen dat je geen krassen krijgt op het blad door er langs te gaan met iets scherps, al geldt dit voor meerdere materialen. Ook de aluminium voeten zijn een aangename toevoeging, dit verstevigt het geheel waarschijnlijk alleen nog maar meer. Met de bouwkwaliteit is dus weinig mis.

Game controller
De controller is zoals vrijwel elke controller gemaakt van zwart plastic. Het gewicht is erg laag, er zitten geen vibratiemotoren in bijvoorbeeld, wat het gewicht laag weet te houden. De thumbsticks voelen erg goed aan, het verschil met bijvoorbeeld een Xbox 360 controller (die ik hier ook heb liggen) is minimaal. Wel voelt de klik wat goedkoper aan wanneer je de thumbstick indrukt. Ook de d-pad voelt zeer goed aan, de verschillende richtingen kun je goed onderscheiden, al is de ‘feedback’ minder dan bij een Xbox 360 controller.

http://imgur.com/9z2CjZX.jpgVerbinden

Monitor stand
Het verbinden van de stand met de PC of laptop is eigenlijk heel erg simpel. Aan de onderkant van de stand zitten 2 aansluitingen: die van de USB hub en die van de 3.5mm koptelefoon/microfoon aansluitingen. Satechi levert hiervoor de kabels mee, die je dus simpelweg erin drukt en vervolgens in je PC of laptop. Je kunt wel lange verhalen hierover schrijven (al zou ik dat niet kunnen), maar moeilijker dan dit is het niet.

Game controller
De game controller maakt verbinding via Bluetooth 4.0. Gelukkig ondersteunen veel moderne apparaten bluetooth, waardoor de controller met veel apparaten verbonden kan worden. Android tablets en smartphones werken het best samen met de controller, maar ook iOS wordt ondersteund als is dit door middel van iCade. Windows wordt ook ondersteund, al fungeert de controller hier als muis en in sommige gevallen als bepaalde toetsen. Niet erg praktisch dus. Satechi zegt dat het door middel van remapping op te lossen is, maar geen succes tot op heden..

http://imgur.com/8wOtBxx.jpg

Om een verbinding te leggen, zet je logischerwijs de controller aan. Ook zet je Bluetooth aan op het apparaat naar keuze. Vervolgens houd je de Mode knop ingedrukt voor zo’n 1 á 2 seconden zodat je hem op de mode kunt zetten horende bij jouw type apparaat. Hierna hou je middelste knop, de grote ronde, even ingedrukt zodat de controller gevonden kan worden onder de naam ‘ST-UBGC’ (Satechi Universal Bluetooth Gaming Controller). Tenslotte de verbinding leggen via je apparaat zelf en het is al klaar.

Satechi claimt zo'n 23 feet, of te wel zo'n 7 meter aan bereik. Deze claim is wederom in de goede richting. 7 meter is een vrij ruime afstand, dus dat zit wel snor. ;)Ervaringen

Monitor stand
Ik heb de monitor stand nu een tijdje in gebruik en kan de aanwezigheid ervan wel waarderen. Naast dat er een hub is ingebouwd, heeft hij natuurlijk ook nog gewoon als doel om de monitor/laptop te verhogen. Dit doet hij uitstekend. Mijn monitor zit eigenlijk perfect op ooghoogte, daar mijn eigen – en tevens zelfgemaakte – stand dat nét niet was. Onder de stand is nog voldoende ruimte, waardoor je er verschillende dingen onder zou kunnen leggen.

http://imgur.com/wxMbLaw.jpg
http://imgur.com/MDt1mMZ.jpg


Heck, dit is een ideale stand om je laptop onder te leggen, een losse monitor erop aan te sluiten en een toetsenbord en muis aansluiten via USB. Dan kun je de hub gebruiken aangezien je dan weer USB poorten hebt gebruikt voor je muis en toetsenbord. Wat mij betreft een ideaal ding dus, omdat hij voor niet alleen een vaste computer setup gebruikt kan worden.
De aansluitingen voorop spreken voor zich, het verbinden gaat zoals verwacht zonder geen problemen.

USB 3.0 snelheden
Hier de snelheden, ik heb een gewone USB 3.0 stick gebruikt (geen krachtpatser, maar ook niet enorm traag..). :+ Allereerst de snelheid in de poort van mijn PC.
http://imgur.com/AYRMQ9n.jpg


Vervolgens de snelheden van de USB stick in de USB 3.0 poort van de hub zelf.
http://imgur.com/oOmQpdw.jpg


Zoals je ziet vindt er een ruime vermindering plaats in snelheid. Dit is best wel jammer voor degenen die die snelheid juist nodig hebben. Beter nieuws is dat de snelheid niet lager werd toen ik nog 2 apparaten aansloot.

Game controller
Van te voren leek een bluetooth game controller voor de telefoon een tof idee. Achteraf gezien denk ik dat eigenlijk nog steeds, en zijn mijn vermoedens dus bevestigd.
De ABXY knoppen op de controller vereisen een iets hardere druk voordat ze naar beneden gaan. Daar een Xbox 360/One controller zijn ABXY knoppen wat subtiel naar beneden laat gaan, gaan deze knoppen eigenlijk wat abrupter naar beneden, maar storend is het ook niet. De select, mode, start en mouse knoppen gaan daarentegen juist wel wat subtieler naar beneden.
De ‘triggers’ van de controller hadden van mij wel anders gemogen, al is dit meer in vergelijking met een Xbox 360/One controller. Allereerst ben ik niet de grootste fan van de knoppen zelf, dit hadden triggers mogen (moeten?) zijn, wat de precisie zou verbeteren wanneer je ze in drukt. Ook deze knoppen hebben weer iets meer druk nodig.


http://imgur.com/bz5Ty3m.jpg
http://imgur.com/jqhz8uk.jpg

Door het lage gewicht van de controller en dan in combinatie met een telefoon in het mechanisme, is het geheel vaak wel wat topzwaar. Een gemiddelde telefoon weegt toch al gauw zo’n 140 gram, wat een stuk zwaarder is dan de controller zelf. Is dit heel storend tijdens het gamen? Eigenlijk niet. Waar je dan wel weer mee wordt geconfronteerd, zijn de L1 en R1 knoppen, de plaatsing hiervan is toch net niet helemaal ideaal soms, ook wanneer je de telefoon in het mechanisme hebt.
Buiten dit om, is het een genot om een game op een dergelijke manier te spelen. Handelingen gaan een stuk sneller maar ook fijner, in games met ondersteuning biedt het dus een grote meerwaarde. De thumbsticks zijn van goede kwaliteit en zijn tevens vrij accuraat.

Ikzelf kon de aanwezigheid erg waarderen in een game als Real Racing 3, een race game waarbij een bluetooth controller volledig ondersteund wordt. Ook bij het gebruik van emulators werd de controller ondersteund. Zo heb ik bijvoorbeeld een PSP emulator gebruikt, met een spel als Grand Theft Auto: China Town, en dit werkte perfect. Ook kun je de controller natuurlijk goed gebruiken in combinatie met een tablet, de verbinding gaat immers via bluetooth. Daarnaast lijkt het me ook dat je deze controller prima kunt gebruiken voor het spelen van games op een Android Mini TV (Box), mits je daar gebruik van maakt natuurlijk.

http://imgur.com/imDxBuE.jpg

Houdt er rekening mee dat de controller wel gebruikt kan worden met iOS, maar alleen in combinatie met iCade. Niet elk spel maakt gebruik van iCade, dus ook niet elk spel (lees: niet bizar veel) zal werken met deze controller. Op Windows kreeg ik hem niet als game controller aan de praat. Windows laat een toetsenbord icoontje zien bij Bluetooth, maar de controller werkte bij mij als muis met een aantal letters. Gek genoeg kreeg ik het maar niet voor elkaar om die muis en letters aan te passen met remapping software, omdat ze daar weer niet gevonden werden. Echter werkten de thumbsticks en dpad dan wel weer in games, maar de overige knoppen niet. Een heel merkwaardig verhaal.

Het is dus een controller die redelijk breed inzetbaar is, maar echt uitblinkt in combinatie met Android.Batterij

Game controller
Aan de binnenkort van de controller zit een batterij van zo’n 220mAh. Dit is niet een ontzettend grote batterij dus. Toch houdt hij het behoorlijk lang vol, langer dan ik eigenlijk had verwacht. Ik had verhalen gelezen over een matig presterende batterijduur van nog geen 4 uur, maar vraag me af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Ikzelf heb een sessie gehad van 4 uur en ging de volgende dag gewoon vrolijk verder met gamen, zonder dat de batterij leeg was. Batterijduur zal rond de 10 uur zitten, maar even exact is dit niet te meten, dus er is een kans dat je meer krijgt.

Overigens zit er een energiebesparende functie ingebouwd, die de controller automatisch uit zal zetten wanneer je hem een tijdje niet hebt gebruikt.Conclusie

Wederom zijn het weer twee erg toffe producten van Satechi. De monitor stand heeft met zijn USP de ingebouwde hub toch wel iets interessants te pakken Veelal zie je stands waarbij men de hub zelf heeft bijgevoegd, of onder hun bureau heeft geplakt. Ikzelf ben gecharmeerd van de hub. Ook het aantal USB 3.0 poorten is met 4 verre van verkeerd. Belangrijk om te vermelden is dat er 2 modellen zijn: de F1 en F3 monitor stand, waar de F3 monitor stand gebruik maakt van USB 3.0.
De stand is een mooie toevoeging aan de setup van iemand die én een standaard zoekt voor zijn monitor, niet wil inleveren op kwaliteit door de prijs en tenslotte iemand die ook een ingebouwde hub wil hebben met (4) USB 3.0 poorten en de 3.5mm koptelefoon + microfoon aansluiting. Hecht je veel waarde aan hoge snelheden via de USB poorten, dan kan het zomaar zijn dat de stand niks voor je is. De snelheid van de USB stick ging behoorlijk omlaag en lang niet iedereen kan dat waarderen.

De game controller is al vaker gedaan door meerdere fabrikanten, maar dat maakt de controller niet minder goed. De batterijduur zit dik in orde, er is eigenlijk niks mis met de comfort behalve de L1 en R2 knoppen die niet altijd even logisch geplaatst aanvoelen, maar ook had ik graag triggers gezien. Daarnaast, door het feit dat je je mobiel ‘er tussen kan schuiven, weet het net weer een extra doelgroep te bereiken. Ikzelf ervaar het als een erg fijne game controller die gewoon werkt zonder al te veel poespas en goed in de hand zit

Mocht je interesse hebben bij een van de producten:
De monitor stand kan hier aangeschaft worden voor €34,99
De game pad kan hier aangeschaft worden voor €49,99

Vond je deze review leuk, laat het me dan weten zodat ik kan kijken of ik het vaker kan doen! :)